İş Planı, İş Fikri ve İş Modeli - Bermuda Girişimcilik Üçgeni

TARİH: 4.02.2013
Girişimcilerin soruları arasında bir tanesi vardı ki, işte ona Bermuda Girişimcilik Üçgeni adını vermek zorunda kalmıştım. Bu da İş Fikri, İş Planı ve İş Modeli arasında önceliklendirme yapamayan ve kaybolan girişimcileri temsil ediyordu.
İş Planı, İş Fikri ve İş Modeli - Bermuda Girişimcilik Üçgeni.

İş Dünyası, Girişimcilik & Networking Ertuğrul Belen Yazı Serisi Bölüm 2 powered by Optimist Kitap

Özellikle 1980'li yıllarda Bermuda Şeytan Üçgeni bir fenomen haline gelmişti. Atlantik Okyanus'u açıklarındaki üçgen şeklindeki bölge içerisine giren gemiler ve uçaklar kayboluyordu. Manyetik olduğu ve pek çok insan tarafından "doğaüstü bir takım güçlerin yaptırımı" olarak düşünülüyordu. (1)

     Resim: oceanservice.noaa.gov

Gazete eklerinde oyunu satılacak hale gelen bu popüler üçgeni yıllar içerisinde unutmuştum. Ta ki girişimcilik ekosisteminin içinde aktif rol oynamaya başlayana kadar...

Türkiye'de Etohum Yatırım Kulübü ve yurtdışında Startup Week & Pioneers Festival gibi platformlarda yüzlerce girişimciyi dinleme ve birebir çalışma fırsatını bulmuştum. Neredeyse kuruluş itibarıyla Etohum'da girişimcinin yatırımcıya sunum eğitimlerini tasarlamıştım. Her yıl verdiğim bu eğitimlerde girişimcinin göz bebeği girişimini kısa bir sürede ve etkili nasıl anlatacağını uygulamalı olarak aktarıyordum.

Gerek girişimci buluşmaları gerek Global Girişimcilik Haftası İcra Kurulu üyeliğim sırasındaki etkinliklerde girişimcilerden farklı sorular geliyordu. Bu doğrultuda Embryonix Taylan Demirkaya ile birlikte Girişimciliğin Altın Kuralları kitabını yayınlamıştık. (2)

Girişimcilerin soruları arasında bir tanesi vardı ki, işte ona Bermuda Girişimcilik Üçgeni adını vermek zorunda kalmıştım. Bu da İş Fikri, İş Planı ve İş Modeli arasında önceliklendirme yapamayan ve kaybolan girişimcileri temsil ediyordu.

Bir tanesine sahip olan kendini herşeye sahip sanıyor, hatta girişimini hayata geçirmeye kalkıyordu. En kötüsü de sadece iş fikriyle yetinen girişimcilerdi.

John Kotter "Fikir Nasıl Satılır" kitabında bu durumu destekleyen harika bir gözlemine yer veriyordu:

"Sorun, günümüzde iyi fikirleri ortaya çıkarmak için düşünce ve eğitime yapılan yatırımın, bu fikirlerin nasıl hayata geçireleceği konusunda verilen bilgi ve eğitimden çok daha fazla olmasıdır. Örneğin, iş dünyasında son yirmi yılda strateji alanında büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Oysa strateji uygulama alanında çok daha az ilerleme yaşanmıştır." (3)

İşte tam bu noktada da İş Planı ve İş Modeli devereye giriyor.  Anlık heyecan veren bir düşünce, iş fikrinden öteye geçemez. Bunu iş planıyla detaylandırmak ve iş modeliyle de para kazanır hale getirmek girişimcinin başarısında esastır.

Bazı girişimcilerin kendi iş fikirlerine o kadar körü körüne kapıldıklarını görüyorum ki "belki bir benzeri vardır" diye araştırmaya dahi tenezzül etmediklerini görüyor ve çok üzülüyorum.

Bir keresinde benimle iş fikrini paylaşan ve "Dünya'da bir ilk olarak" tanıtan girişimciye, kontrol etmesi için 3 tane benzer proje ismi verdiğimde ki tepkisini ölene kadar unutamam. Normal şartlarda aktardığım bilgiye mutlu olması gerekirken bana ertesi gün email atmış ve "hocam, hayallerimi yıktınız." demişti.

İş modeliniz bir "ilk" olmak üzerineyse, aman diyeyim Google diye bir araştırma motoru olduğunu en azından siz unutmayın.

Aslında sırasıyla iş fikri, iş planı ve iş modeli üçlüsünü ateş, barut ve oksiyen üçlüsüne benzetebiliriz.

                                              Resim: http://www.noshortcorners.com/2012_05_27_archive.html

Öyle ki iş fikri yani ateş yalnız başına yetersizdir. Ancak iş fikri iş planıyla yani ateş barutla bir araya getirildiğinde çarpan etkisi yaratacak bir güç haline gelir.

Önemli bir başka gerçek vardır ki, havadaki oksijen olmadan da ateş barutu tetikleyemez. Ortam kritiktir. Bu durum nasıl para kazanacağı belli olmayan ve iş modeli belirsiz bir fikrin en iyi iş planıyla bile başarısız olması gibidir.

İş fikri, iş planı ve iş modeli arasındaki bu önemli ilişkiyi fark eden her girişimci başarı yolunda önemli bir adım atmış sayılabilir.

Bir sonraki yazımda girişimcinin İş Modeli oluşturma tekniklerine yer vereceğim. O zamana kadar iş fikrinize mukayyet olun, oksijensiz yola çıkmayın.

Kaynaklar

1) Vikipedi, http://tr.wikipedia.org/wiki/Bermuda_Şeytan_Üçgeni

2) Girişimciliğin Altın Kuralları, Ertuğrul Belen & Taylan Demirkaya, Optimist Kitap

3) Fikir Nasıl Satılır, John Kotter & Lorne Whitehead, Optimist Kitap

Yazı Serisi Geçmiş Yazılar

İş Dünyası, Girişimcilik & Networking Ertuğrul Belen Yazı Serisi powered by Optimist Kitap - Giriş Yazısı 

İş Dünyası, Girişimcilik & Networking Ertuğrul Belen Yazı Serisi powered by Optimist Kitap - Bölüm 1

Yasal Uyarı

© Copyright 2008-2013 Ertuğrul Belen – Bu sitede yayınlanan tüm içerik hakları Ertuğrul Belen ve Business Networking Akademi'ye aittir. Herhangi bir şekilde alıntı yapıldığı takdirde “Kaynak: Ertuğrul Belen – www.networkingakademi.com” ibaresi kullanılmalıdır.

Ertuğrul Belen, Yazar Eğitmen - Girişimci @ertugrulbelen

Ertuğrul BELEN | Networking Akademi