Yeni Yılın Networking Hedefleri

TARİH: 1.02.2016
Her yeni bir yıl başlarken kendimize hedefler koyarız. Gidilecek yerler, alınacak yeni şeyler, o yıl başarmak istediklerimiz, bir yıl sonra kendimizi görmek istediğimiz yerler listelenir. Ancak, Ocak ayının hareketli temposuyla bu hedefler hızla bir sonraki seneye kadar ertelenir. Konu Networking olduğunda, hiçbir zaman hedefleri belirlemek için geç değildir.

Şubat başlıyor. Haydi, yeni yıl Networking hedeflerini belirlemenin tam zamanı!

Peki yeni yılda çevrenizin nasıl olmasını istiyorsunuz? 

Önümüzdeki yıl kimlerle tanışmak istiyorsunuz ve o kişilerle nasıl tanışacaksınız? Nerede olmak istiyorsanız, o yolda yanınızda kimler olacak? En önemlisi de “Networking”in kaldıraç etkisiyle önümüzdeki sene bugün nerede olacaksınız?

İstediğimiz çevreye sahip olmak tamamen bizim elimizde. Kariyerimize yön vermek de. İşte, ilk öncelikli adımlar:

“O etkinliğe gideceğim!”
Geçen yıllarda gitmek isteyip gidemediğiniz, gitmediğiniz, bilet bulamadığınız, davet edilmediğiniz, kaçırdığınız veya sonradan duyunca üzüldüğünüz etkinlikleri düşünün. Yeni yılda da bu etkinlikler ve benzerlerinin devamı gelecektir. 2016 senesinde gitmek istediklerinizi mutlaka yazıp, tarihlerini ve katılımcı detaylarını araştırmaya şimdiden başlamalısınız.

“Tanışacağım ve temaslarımı güçlendireceğim!”
Herkesin kendi sektöründe duayenler vardır. Sizin sektörde tanışmak istediğiniz kimler var? Kimlerden tavsiye almak isterdiniz? Ya da işinizi değiştirmek istiyorsanız, geçmek istediğiniz sektörde danışabileceğiniz, işiniz düşmeden temasa geçebileceğiniz kimler var?
İhtiyaç anında birisini aramak sancılıdır. Özellikle de teması korumayı zaman içinde başaramamışsanız… Aklınızdan bir ricada bulunma düşüncesini tamamen silin. Sohbet etmek için bir kahve içeceğinizi düşünün. Böylelikle aramak, konuşmak, buluşmak ve sohbet etmek doğal bir süreç olur. Bu yaklaşımla göreceksiniz ki, siz bir şey talep etmeden, insanlar size ne yaptığınızı sormaya ve yardımcı olmaya çalışacaklardır.

“Teknolojiye ayak uyduracağım!”
Çağın gerisinde kalmamak için yeni yıl Networking planlarında teknolojinin yapıcı etkisini de unutmamak gerekiyor. Yeni yılda sosyal ağları daha aktif ve akıllı kullanmalısınız. Google veya Yandex arama motorlarına hemen şimdi isminizi ve soyadınızı yazın. Dijital ilk izleniminize hoş geldiniz! İnsanların büyük çoğunluğu, görüşmeden önce en son yaptıklarınıza ve sizden haberlere buradan bakıyorlar.
Sosyal ağlarda profil güncellemek, özellikle LinkedIn’i etkin kullanmaya başlamak, kartvizitleri bir resimle hafızaya alan telefon uygulamalarını indirmek gibi kendinize hedefler koymalı ve hemen bu hafta başlamalısınız.
Yeni yılda çevrenizi geliştirmek için sosyal ağlarda daha aktif olmaya karar verdiniz. Aman dikkat! Sosyal ağlarda etkin olmak için her gün sayfanızda onlarca şey paylaşmayın. “İyi bir etki bırakmak” ile “insanları bıktırmak” arasındaki ince çizgiye dikkat etmelisiniz.
Sosyal ağlar ilgilendiğiniz firmaları takip etmek, yeniliklerden haberdar olmak ve arkadaşlarınıza destek olmak için çok etkilidir. Lütfen unutmayın! Networking’de sosyal ağlar bir araçtır. Amaç değil! Facebook’ta hasta olduğunu öğrendiğiniz bir arkadaşınız veya LinkedIn’de yeni yatırım yaptığı haberini paylaşan bir temasınızı telefonla aramalısınız. Like’lamak güven inşa etmek için yetmiyor!  

“Kartvizitimi daha etkili kullanacağım! (Yoksa “Bastıracağım!”)
Kendi işinizin sahibi ya da iş arama sürecindeyseniz ve hala kendinizi doğru tanıtan bir kartvizitiniz yoksa, yeni yılda hemen bir kartvizit bastırın.
Networking’te kartvizitin önemini unutmayın. Kartvizit hava atmak için değildir. Hoş sohbetinizin devamı gelmesi halinde bir temas kurma aracıdır. Doğru kartvizite sahip olmak ve kartviziti doğru kullanmak için web sayfamızdaki Networking yazı serisinin “Kartvizitler“ bölümü, size yardımcı olacaktır.

“Fırsatları çevremle paylaşacağım!”
Bilgisayarınızın ana ekranında bir dosya oluşturun. İş arayan yakınlarınızın CV’lerini buraya koyun. Arada sırada gözden geçirin. Ne kadar kişiye destek olabileceğinize şaşıracaksınız. Üstelik sadece iş arayana değil, takım arkadaşı arayana da fayda sağlayabileceksiniz. 
Gazete ve dergileri okurken, “bu yazıyı çevremde kimlerle paylaşsam faydalanabilirler?” bakış açısını kazanın. O makalenin bir resmini çekip, o kişiye iletmek temas ve takibinizi de daha anlamlı kılacaktır. 
Elbette, “kimi kiminle tanıştırabilirim?” vizyonunu geliştirin. Dikkat! Yanlış kişileri tanıştırmak faydadan çok zarara da dönüşebilir. Gelecek yazılarda buna kapsamlı yer vereceğiz.

 

 

 

 

 

Business Networking Akademi | Özge Önsen Belen'in Katkılarıyla.