Sonradan Karizmatik Olabilirsiniz.

TARİH: 10.03.2016
Hayatta ve networking sırasında karizma olmak önemli midir? Araştırmalar karizmatik insanların sözlerine daha fazla inanıldığını gösteriyor. Savundukları konularda daha fazla destekleniyorlar. Üstelik aynı araştırmalar insanların fikirlerden ziyade karizmatik liderlerin peşinden gittiğini gösteriyor. Durum böyle olunca karizma öne çıkıyor.

Aklınıza gelen karizmatik kişileri gözünüzün önüne getirin! Bunu sonradan öğrenmiş gibi durmuyorlar değil mi? Kısmen doğru! Çünkü karizma, kimi insanların doğasında olan bir özellik. Güzel olan haberse; Prof. Antonakis, karizmanın sonradan da geliştirilebilecek bir yetenek olduğunu araştırmalarla doğruluyor.

Richard Arvey’in araştırma sonuçları da bunu destekliyor. Buna göre; karizma özelliklerinin üçte biri doğuştan gelmekle birlikte, üçte ikisi sonradan kazanılıyor.

Bu özelliğinizi geliştirmek için karizmatik liderlerin videolarını, konuşmalarını izlemenizi ve iletişim becerilerimizi geliştirmeye zaman ayırmanızı öneriyorlar.

Prof. Antonakis, Harvard İş ve Yönetim Dergisinin Temmuz sayısında karizma üzerine yazdığı yazısında bu methodu büyük bir İsveç saat markasının yöneticileri üzerinde test ettiğini anlatıyor. Karizmatik liderlerin videolarını izleyen ve onların tekniklerini çalışan yöneticiler bir süre sonra iş arkadaşları tarafından değerlendiriliyor. Değerlendirme sonucunda bu yöneticilerin karizmanın yanı sıra “liderlik” kabiliyetlerinin dahi gözle görülür bir şekilde arttığı gözlemleniyor.

Karizmatik bulduğunuz liderleri bu gözle izlediğinizde; vücut dillerini nasıl kullandıklarını, konuşmalarını daha etkili kılmak için hikayelendirme tekniklerine nasıl yer verdiklerini gözlemleyeceksiniz. Bilinçli gözlemlerinizin eyleme ve davranışlara dönüştüğünü fark edeceksiniz.

Araştırmalar doğrultusunda karizmatik kişilerin bazı ortak özelliklerine gelince:

Zamanlama

Karizmatik kişiler geç kalmazlar. Zamanında etkinliklerde olmak önemlidir. İnsanların karşısına mahçup çıkmamak gerekir. Hatta mümkünse biraz daha erken gidip, ortama daha fazla hakim olabilirsiniz.

Giyim

İlk izleniminiz her şey değildir. Ancak ilk tanışmalarda halen önemlidir. Bu yüzden görünüşünüze dikkat etmelisiniz. Zevkiniz nasıl olursa olsun, giyiminiz profesyonel olsun. Katılacağınız etkinliğe uygun giyinmek karizmatik kişilerin ortak özelliklerinden biridir. Ortama görsel uyum sağlamak, karizmanın önemli püf noktasıdır. Gitmeden önce etkinliğin giyim kodunu mutlaka kontrol etmek gerekir. En az bir adet içinde kendinizi harika hissetiniğiniz bir takımınız ya da elbiseniz olmalıdır.

Beden Dili

“Karizmatik” denildiğinde aklınıza gelen kişilerin benzerlikler taşıyan beden dilleri vardır. Sosyal Psikolog Amy Cuddy’in araştırmaları sadece vücut pozisyonlarınızı değiştirerek, diğer insanların algılarını ve hatta kendi vücut kimyamızı değiştirebileceğimizi gösteriyor. Dr. Cuddy, bir topluluğun arasına katılmadan önce, adeta bir süper kahramanmış gibi, ayaklarınızı yere daha sağlam basıp, çenenizi hafif yukarı kaldırdığınızda saniyeler içinde, iç ve dış enerjinizin değiştiğini paylaşıyor.

"An"da olmak

İnsan beyni her gün 50.000 ile 70.000 arasında şey düşünüyor. Yani dakikada 35 ile 48 arasında düşünce geçiyor aklımızdan! O yüzden anda olmak kolay değil. Düşüncelerinizi o ana getirmeye çalışın. İnsanların gözlerinin içine bakmak, gülümsemek ve dinlemek karşınızdaki kişiye kendini değerli hissettirir. Aktif dinleyici olun. En az nasıl konuştuğunuz kadar önemlidir. Karşınızdakine tamamen odaklandığınızda, üzerinde kalıcı ve olumlu bir izlenim bırakırsınız. Çoğu zaman insanlar bu hissi karizma olarak tanımlarlar.

İletişim

Karizmatik kişilerin bir diğer önemli özellikleri iletişim konusundaki becerileridir. Karizmatik bir liderin her konuştuğu kişiye nasıl tüm dikkatini vererek, karşısındakine kendisini o anda dünyadaki en önemli kişiymiş gibi hissettirdiğine dikkat edin. Aslında iyi Networking yapanların çoğu için farkında olmadan "karizmatik kişiler" dediğinizi fark edeceksiniz. Çünkü ağızları sadece laf yapmaz. Doğaldırlar.

Networking

Her şey pratikle mükemmelleşir. Karizmatik olmak için iyi bir networker olun. Networking yaparken hızlı sonuç almak için acele etmeyin. Önemli olan ilişkileri sürdürmek, çevrenize fayda sunarak etki alanınızı artırmak ve uzun vadede karşılıklı güzel sonuçlar alabilmektir.

Ertuğrul Belen
Business Networking Akademi, Kurucu
Çok Satanlar “Networking Kitabı” Yazarı
ertugrul@networkingakademi.com
https://twitter.com/ErtugrulBelen
https://tr.linkedin.com/in/ertugrulbelen

Business Networking Akademi | Özge Önsen Belen'in Katkılarıyla.