Zor İnsanlarla Networking Nasıl Yapılır?

TARİH: 12.02.2016
Bazen biriyle tanışıp kendinizi tanıtmak istersiniz ama karşınızdakinin tavrından dolayı bunu yapmakta zorlanırsınız. Bazen de karşınızdakiyle bir türlü temas kuramazsınız. İnsanların çoğu, zor kişilerle karşılaştığında kaçmayı ya da sessiz kalmayı seçiyor. Bu da Networking penceresinden hiçbir sonuç getirmiyor.

Peki “zor insanlar” olarak adlandırdıklarımız kimler?

Bu, herkese göre farklılık gösteren bir kavram olsa da, bu makalede aksi ve kaba kişiler ele alındı. Bir sonraki yazıdaysa, zamansız üst düzey yöneticilerle Networking’in püf noktaları detaylandırılacaktır.

“Aksi ve Kaba” Kişilerle Networking

“Aksi üstelik kaba biriyle neden sohbet edeyim ki, kaçar giderim.” demek her akıldan geçse de, bazen bu karakterlerle bir iş yemeği, toplantı, konferans veya kapalı bir ortamda karşı karşıya gelebildiğimiz için mutlaka hazırlıklı olmak gerekiyor.
Aksi, tartışmacı, huysuz veya kaba bir kişiyle karşı karşıyaysanız şunlara dikkat etmeniz gerekiyor:

1. Tartışmaktan Kaçının
Sohbet etmek, Networking felsefesinin temel taşıdır. Ancak, size karşı kaba bir tutum gösterdiklerinde karşı atak yapmak yerine sakin olmalısınız. Örneğin; siz son dönemde ilgilendiğiniz konudan bahsederken, yeni hobinizin zaman kaybı olduğu söyleniyor. Savunmak yerine “Neden zaman kaybı olduğunu düşünüyorsunuz?” diyerek karşılık verebilirsiniz. Ortama hükmetmek için beklediği karşı tepkiyi göremeyen aksi adam ya da kadının bu sorudan sonra kendisini biraz daha iyi ifade etmeye çalıştığını göreceksiniz.

Unutmayın, sakin kalmak sizi olası bir tartışmadan korur. Şayet konuşmanıza dahil olan birileri daha varsa, çevrenizdeki kişilerin de saygısını kazanmış olursunuz. Bir kişiyle yaşayacağınız kriz, diğer dinleyicilerin sizi takdir ettiği bir fırsata dönüşecektir.

Ya devam ederlerse?

Karşınızdaki zorlu karakter kabalığa devam ederse, tabii ki bu uygunsuz davranışını kabul etmek durumunda değilsiniz. O zaman, uygun anı yakalayıp, çevredekilerden de izin isteyerek konuşma çemberinden ayrılmalısınız. İçinizde fırtınalar dahi kopsa, yüz ifadenizde çaktırmamaya özen gösterin.

2. Kişisel Algılamayın
Az önceki örnekte birçok kişi sadece sohbet grubundan ayrılmakla kalmaz, mekanı kötü duygularla terk eder. İşte bunu yapmayın!  Unutmayın ki bazı insanlar ne kadar kaba saba, alaylı veya düşüncesiz konuşurlarsa da özür dilemeleri imkansızdır. Networking sırasında önce farkında olun. Bu kişilerin olumsuz tavırlarını anladığınız an itibarıyla, söz ve davranışları kişisel algılamamak üzerine kendinize hatırlatma yapın.

3. “Sen ve Siz” Kelimelerinden Kaçının
Normalde yapıcı insanlar “ben”le başlayan cümlelerden uzak dururlar. Karşısındakini sohbete dahil etmek için “siz” ya da samimiyet olduğunda “sen” diye hitap ederler. Ancak araştırmalara göre, zor insanlarda bu ters tepiyor. Çünkü adeta bir düşünce yaptırımı olarak değerlendiriyor ve tartışmayı derinleştiriyorlar. “Bence” ile başlamak bu kişilerde doğru bir taktik olabilir. 

4. "Camdan Kavanoz" Hayal Edin
Clare Dignall’in Cam Kavanoz adını verdiği bir teknikte, karşınızdaki kişi konuşurken kendinizi cam bir kavanoz içinde hayal ediyorsunuz. Sözlerin daha size ulaşamadan camdan sektiğini canlandırdığınızda, özellikle çirkin kelimelerden korunduğunuzu hissedeceksiniz.

Bir sonraki yazı “Zamansız üst düzey yöneticilerle Networking’in püf noktaları”nda görüşmek üzere…

 

 

Business Networking Akademi | Özge Önsen Belen'in Katkılarıyla.