Başarılı Networking için Alışkanlıkları Değiştirmek Gerekir

TARİH: 12.07.2016
İş dünyasındaki başarılı kişilere bakıldığında networking'i ne kadar ciddiye aldıklarını, bunu güven odaklı bir amaç doğrultusunda, bilinçli ve doğal yaptıklarını görebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki; networking'le uzun vadede başarı sağlayabilmek için alışkanlıkları değiştirmek ve networking'i yaşam tarzı haline dönüştürmek gerekir.

Peki alışkanlıkları değiştirmeye nereden başlamak gerekir? Tabii ki, networking'i yaşam felsefesi haline getirmeye karar vermek, ilk adımdır.

Networking Stratejileri Oluşturmak
Başarılı networking yapanların karşılıklı kazanım sağlayan bir stratejisi olduğunu görürsünüz. Bir etkinliğe katılmadan önce ne, neden, kimle, nasıl soruları üzerine düşünürler. Etkinlikten beklentim nedir? Kimler orada olacak? Kimlerle tanışabilirim? Kimi kiminle tanıştırabilirim? 

Networking'i bir strateji doğrultusunda yapmaya başlamak önce size zor gelecek. Kimse konfor alanından çıkmak istemez. Etkinliklere önceden hazırlanmak, yeni insanlarla tanışmak, konuşmak, konu bulmak, soru sormak, sonrasında bağlantıları takip etmek ne kadar zor gibi görünse de, bu bir alışkanlık haline geldiğinde, başarının da güçlü ve güven odaklı ilişkillerle geldiğine şahit olacaksınız.

Ve networking gözlükleriyle başarılı kişilerin biyografilerini okuduğunuzda, hayatlarına temas eden ne çok insan olduğunu görmeye başlayacaksınız. 

Networking en iyi uygulamaları aynı şeyi söyler; iletişim kurmak istediğin grubu bul ve bağlantıya geç. Söylemesi kolay ama hayata geçirilmesi efor ve zaman gerektirir. Networking, yılda birkaç kere rastgele etkinliğe katılmak değildir. Kendi belirlediğiniz strateji doğrultusunda seçici olmaktır. 

Kimseyle tanışmadığınız etkinlikler genellikle zaman kaybıdır. Araştırmalar başarılı sohbetlerin %20’sinin konuşma %80’nin ise dinlemeye dayandığını gösteriyor. Etkinliklere giderken insanlarla paylaşabileceğiniz konularınız ve sohbeti sürdürmek için karşınızdakilere sorabileceğiniz akıllı sorularınız olsun. Karşınızdaki cevapladıktan sonra, "ya siz?" diye doğal olarak sohbeti devam ettirdiklerinde, sizin de rahatlıkla yanıtlamaya hazır olmanız gerekir. İnsanlar sormuş olmak için sorduklarında, aynı konu kendilerine döner ve anlamısız bir cevap verebilirler. Çünkü hazırlık yapmamışlardır. Bu da doğallığı bozar.

Daha da önemlisi, etkili bir networking, tecrübelerini ve ne bildiğini bağlantılarıyla paylaşmaktır. İnsanlar tecrübelerinizi net olarak bildiklerinde, artık uzman olarak anılmaya başlarsınız. Bu yüzden ilerlemek istediğiniz konuda net olun ve bunu istikrarlı paylaşın.

Networking sadece temas kurmak değildir. Aynı zamanda ilişkileri başarıyla yürütebilmektir.

Aynı şeyleri yapmaya devam edersek sadece aynı sonuçları alırız. Alışkanlıklarımızı değiştirdikçe hayatımız değişir.

John Dryden’in sözündeki gibi: “Önce biz alışkanlıklarımızı oluştururuz, sonra da alışkanlıklarımız bizi oluşturur.”

Ertuğrul Belen
Business Networking Akademi, Kurucu
Çok Satanlar “Networking Kitabı” Yazarı
ertugrul@networkingakademi.com
https://twitter.com/ErtugrulBelen
https://tr.linkedin.com/in/ertugrulbelen

Business Networking Akademi | Özge Önsen Belen'in Katkılarıyla.