Ana Sayfa
  1. Asansör Konuşması

Elevator Pitch

asansör cümlesi

Asansör Cümleni Oluştur

Asansör Konuşmanızı Nasıl Yaratırsınız | Tanıtım

11'inci katta lobiye inmek üzere asansöre bindiniz. 7'nci katta kapılar açıldı ve potansiyel en büyük müşteriniz ya da uzun zamandır üzerinde çalıştığınız projenizle ilgili tanışmak istediğiniz o kişi asansöre bindi. Ne derdiniz? Ne derdiniz ki lobiye inene kadar konuşma başlamış ve bu sohbet size önemli yeni bir bağlantı imkanı sunmuş olsun...İşte bu benzetme "Asansör Konuşması"nın önemini vurgular.

Gerek iş gerek sosyal yaşamınızda farkında olmadan sürekli 60 saniyelik "kişisel reklam" cümlesini kullanıyorsunuz: ilk tanışma ya da tanıştırılma anı, toplantıyı açan ilk cümle, networking toplantıları, uzun zamandır tanışmak istediğiniz biriyle beklemediğiniz bir karşılaşma anı vb. Asansör konuşmanızı doğru zamanda doğru yerde kullanabilmek işin püf noktası! Önceden hazırlanmak bu cümlelerin kulağa doğal ve içten gelmesini sağlayacaktır. Tamamen rastgele ya da tam tersi, ezbere dayalı bir asansör cümlesi karşınızdaki kişiye samimi gelmeyecek, soru sorma ihtiyacını hissettirmeyecek ve yeni bir bağlantı kurma olasılığınız kalmayacaktır.

Yeni tanışmalarda evrensel soru "neyle uğraşıyorsunuz"dur... Ancak bu soruya çoğu zaman hazırlıklı değiliz ve aklımıza ilk gelen cevabı veriyoruz. Geçmişte neyle uğraştığımız, sektörün son durumu, şık terimler, şirketimiz hakkında genel bilgiler gibi yanıtlar geliyor ilk olarak akla. Aslında kimse ne iş yaptığınızla ilgilenmez. Asıl ilgilendikleri, yaptığınız işin o kişiye nasıl fayda sağlayabileceğidir. Dolayısıyla size "neyle uğraşıyorsunuz" sorusu yöneltildiğinde, maksimum 45-60 saniye süreniz olduğunu ve aslında size "bana ve yakın çevreme fayda sağlayabilecek neyle uğraşıyorsunuz" şeklinde sorulduğunu düşünmelisiniz. Böyle düşünüp, o duruma özel cevapladığınızda şaşırtıcı sonuçlar ve yeni Networking fırsatları elde edeceğinizi göreceksiniz.

Business Networking Akademi® tarafından hazırlanan bu modül, size adım adım Asansör Konuşmanızı (Elevator Pitch) oluşturmanıza destek oluyor. Sürekli tekrar ve uygulama, cümlelerinizin gözleriniz, ses ve vücut dilinizle uyumu, Asansör Konuşmanızın gerçek başarısını belirleyecektir! Unutmayın! Asansör Konuşmanız kısa, anlaşılır, dikkat çekici ve en önemlisi karşınızdaki kişiye soru sorma ihtiyacını hissettirecek, size ve duruma özel cümleler olmalıdır.

Soru: Kimsiniz?
Çok resmi bir aktivitede değilseniz veya tam isminiz (ad&soyad) sorulmuyorsa, sadece adınızı söyleyin. Ad ve soyad, ilk tanışma anı için hafızaları zorlayabilir.

Merhaba, ben Ertuğrul

Önemli Hatırlatma:

Eğer isminizin bir "çağrışım" yapma özelliği veya bir hikayesi varsa bunu değerlendirin! Mesela, benim ad ve soyadımı ele alalım: Ertuğrul Belen. Özellikle iş toplantılarında soyadımın hatırlanması için soyadımı (büyük) büyükbabam Fahri Belen 'in önemli bir harp sonrası Ulu Önder Atatürk'ten bizzat aldığını paylaşırım. Siz de isim ve soyadınızın hikayesini bilin!

Adınızın (ve soyad) telafuzu zorsa, yeni biriyle tanışırken adınızı küçük bir seromoniyle söyleyin. Adınızı söylemeden önce göz teması oluşturup, içten bir tebessümle, "Merhaba" dedikten sonra en az iki saniye ara verip yavaşca isminizi söyleyin. İsminizle ilgili hikayeyi bu durumda da kısaca anlatabilirsiniz. Unutmayın! Karşınızdaki kişinin isminizi hatırlması için, öncelikle anlaması, duyması ve elbette tekrar edebilmesi gerekir.

Hatırlanmanız için diğer etkili bir metod da (özellikle, katıldığınız bir grup etkinliğiyse) yaka kartını görünür bir yere takmanız olacaktır. Size göre sağ yakanız uygundur. Böylelikle el sıkışırken yaka kartınız göz hizasında kalacaktır. Kartvizit paylaşımı da etkili bir isim hatırlama aracıdır. Karşınızdaki kişinin kartvizitini aldıktan sonra tüm satırları bir kere okumaya özen gösterin. Hem konuşacağınız konuları destekleyecek hem de kartvizit aldığınız kişiyi önemsediğiniz mesajını verecektir. 

Soru: Ne Yapıyorsunuz?
Sadece pozisyonunuzu ve kartvizitinizde yazanları söylemekle yetinmeyin. Kendinizi sınırlayıp, etiketlemeyin! Bu bölümde, karşınızdaki kişinin tanıtımınızdan ne anladığı daha önemlidir.

Yanlış Örnek

Networking uzmanıyım.
(Etiketleme!)

Doğru Örnek (Geliştirin!)

Kurum ve bireylerin Networking kavramıyla hedeflerine ulaşmaları için araştırma ve yazarlık yapıyor, Networking eğitim ve organizasyonları tasarlıyorum.

Önemli Hatırlatma:

İnsanlar kim olduğunuzdan çok, ne yaptığınızı bilmeyi tercih eder. Birçok pozisyon "adı", yapılan işin kapsamıyla ilgili yeterli bilgi sağlamaz. Mesela, "iş geliştirme yöneticisi" ya da "halkla ilişkiler müdürü"... Bu pozisyondan sorumlu kişilerin birçok kritik görevi varken, kendi ad ve soyad ve pozisyonlarını söyleyip sustuklarında kendilerini tam anlamıyla "etiketlemiş" oluyorlar. Bu kişilerle tanıştığınızda genellikle "memnun oldum" dersiniz ve sonrasında gelen büyük bir sessizlikle uzaklaşırsınız.

Yaratıcı olun! Her ne yapıyorsanız yapın (genç girişimci ve öğrenciler için örnek aşağıda), işinizi sunduğunuz değerle tanımlayın! Az önceki örnekte "iş geliştirme yöneticisi" bu etiketleme yerine "firmamızın uluslararası arenada gelişmesi için sürekli seyahat ediyor ve bu doğrultuda üst yönetimin kritik kararlar almasına destek oluyorum" diyebilirdi. Ve siz...Bu konuyla ilgilenmeseniz dahi, "hangi ülkelere seyahat ediyorsunuz", "yönetim kaç kişi" gibi sorular sorabilir ve tanışma sonrası sessizliğin bozulmasını sağlayabilirdiniz.

Öğrenciler ve genç girişimciler de (üniversite, MBA ya da iş hayatına yeni atılmış) kendilerini okul ismi ve bölümüyle malesef sık sık etiketliyorlar. Örnek olarak Marmara Üniversitesi iletişim bölümüne giden bir öğrenciyi ele alalım. Kendini staj yapabileceği ya da iş bulabileceği bir organizasyonda "Merhaba, adım Can. Marmara Üniversitesi 3.Sınıf İletişim bölümü öğrencisiyim." dedikten sonra susması büyük bir sessizliği getirebilir. Oysa Can, gelecek hayalini düşünmeli (yoksa da onu heyecanandıran bir projeyi hayal etmeli!) ve öğrencisi olduğu okul ve bölümü tutkusuyla bütünleştirmelidir: "Merhaba, adım Can. Gelecekte sadece öğrencilerin yöneteceği online radyo kanalı kurmak istediğim için Marmara Üniversitesi İletişim bölümüne gidiyorum. Üçüncü sınıf öğrencisiyim." İki tanıtım arasındaki büyük farkı gördünüz mü? 

Unutmayın, en eski ve güçlü ilişkiler dahi sade bir "Merhaba" ve etkili kişisel tanıtımla başlar.

Soru: Uzmanlık veya İlgi Alanınız Nedir?
Üzerinde çalıştığınız projelerlerden örnek vermek ve bunları gerçekleştirmek için iletişimde olduğunuz kritik kişilerden bahsetmek etkili olacaktır. Yaptığınız işin vizyonu bu bölümde aktarılmalıdır.

Yanlış Örnek

İnsan ilişkileriyle ilgileniyorum.
(Etiketleme!)

Doğru Örnek (Geliştirin!)

İhtiyaca ve aktiviteye özel Networking danışmanlığı ve hatta Networking mühendisliği yapıyorum.

Önemli Hatırlatma:

İnsanlar hep "konu uzmanlarından" satın alırlar. Bu durum, hem ürün hem de hizmet için geçerlidir. Onlarla uzmanlık alanınızı paylaşmanız, sizi bir ihtiyaçlarıyla bağdaştırmalarına (satın alma & iş önerme) ve kendi referans ağlarıyla da paylaşmalarını (tavsiye etme) sağlayabilir.

Genellikle birçok kişi bir uzmanlık alanları olmadığını düşünür ve böyle inanırlar. Ancak, Asansör Konuşması yaklaşımıyla tekrar değerlendirdiklerinde her zaman söyleyecek değerli bir uzmanlık konusu bulurlar. Bu bilgi, karşıdaki kişinin sizi dinleyebilmesi için merak uyandıracak, yaptığınız işi anlayabilmesini sağlayacak herhangi bir detay olabilir. Sizi farklılaştıracak bir detay... Hiçbir şey düşünemiyorsanız, zaman ve mekan gibi konular bile farklılaşmanızı sağlayabilir. "Üniversiteden mezun olduğumdan beri, yani yaklaşık 12 senedir, .... firmada .... pozisyonda çalışıyorum" demeniz bile karşınızdaki kişiye sizinle ilgili önemli mesajlar verip, soru sormasını sağlayabilir.



Soru: Sizi Diğerlerinden Farklı Yapan Nedir?

Kişisel yaklaşım ve çalışma tarzınızı düşünün. Stratejik misiniz yoksa pratik mi? Ya da uygulama odaklı mı? Yaklaşımınızı diğerlerinden farklılaştıran nedir?

Yanlış Örnek

Müşteri odaklı çalışırım.
(Etiketleme!)

Doğru Örnek (Geliştirin!)

Yeni bir Networking projesine başladığım zaman, o ekibin bir parçası olurum. O organizasyona özel hazırladığım Networking haritası doğrultusunda müşteriyle birlikte Networking stratejisini belirleriz.

Önemli Hatırlatma:

Çalıştığınız firmadaki duruşunuz ve farklı projelerdeki yaklaşımınıza bakın. Müşterilerinizle olan ilişkinizi değerlendirin. Size verilen olumlu geri bildirimleri hafızanızın derinliklerinden çıkarın. İnsan odaklı mısınız? Yaptığınız iş belki teknik olmasına rağmen, sizin yaklaşımız ve ilişki yönetiminizle farklı bir değer mi kazanıyor? Ya da teknik yaklaşımınızla, sunduğunuz detaylı raporlar bir işin daha çabuk sonuca ulaşmasına mı destek oluyor? "Siz"in çalışma yaklaşımınızı tanımlayan her ne ise, bunu keşfedin! 

Soru: Katma Değeriniz Nedir?

Cevabınız konuştuğunuz kişiye göre değişmelidir. İçinde bulunduğunuz duruma göre farklı versiyonlar oluşturmanız gerekebilir. Bu bölümde konuştuğunuz kişinin hayatına ne katabileceğinizi paylaşın. İşine, hayatına ve çevresindekiler için ne fark yaratabilirsiniz?

Yanlış Örnek

Çalışmalarım müşterime zaman ve para kazandırır.
(Etiketleme!)

Doğru Örnek (Geliştirin!)

Business Networking Akademi®'yle çalışmanın sağlayacağı önemli değerlerden bir tanesi, Stratejik Networking yaklaşımımız kendi ekibinizi daha yakından tanımanızı ve finansal hedeflerinizi ilişkilerle ölçebilmenizi sağlar.

Önemli Hatırlatma:

Yaptığınız işin sonucunda nasıl bir ürün sunuyorsunuz? Sonuç nedir? Kim ve ne için faydası var? Bunu satın alan kişinin hayatı nasıl daha kolaylaşacak?

Bu bölümde "kazanç sloganınıza" yer vermelisiniz. Müşteri ya da paylaşımda bulunacağınız kişilerin bakış açısından sunabileceğiniz faydalar anlatılmalıdır. Sadece "sizce" doğru olanı anlatarak her konuştuğunuz kişiye özel bir asansör cümlesi oluşturamazsınız. Sunduğunuz somut bir ürün değil, bir hizmetse bunu anlatmak biraz daha zor olabilir. Örneğin, işiniz "seeding" denilen "website optimizasyonu"ndan sorumluysanız (yani online araştırmalarda en üst sıralarda firmaların yer alması), olabildiğince sunduğunuz değeri ölçülebilir hale getirerek anlatmaya özen gösterin. Sizin ya da beraber çalıştığınız arkadaşınızın elde ettiği geçmiş bir sonuçtan örnek verin (bu örnekte "normalde Google Search'te ilk beş sayfada yer almayan X firmasını, 4 haftalık bir çalışma sonrasında ilk sayfada yer almasını başardık" gibi...).  
 

Küçük Bir Hikaye
Yaptığınız işle ilgili çok kısa ve net bir örnek verin. Yine, konuştuğunuz kişi ve ortama göre bu örnek farklı olmalıdır. Güncel bir proje, bir araştırmaniz, sizi heyecanlandıran küçük ya da büyük bir başarı hikayenizi paylaşın...

Yanlış Örnek

Son müşterimiz çalışmalarımızdan çok memnun kaldı.
(Etiketleme!)

Doğru Örnek (Geliştirin!)

Geçen sene, ilaç sektörünün öncü firmalarından olan müşterimizle yaptığımız Networking çalışması sonrasında, altı aylık bir dönemde sahadaki müşteri temsilcilerinin geçmiş yıllara oranla neredeyse
%20 daha fazla performans gösterdikleri gözlemlendi.

Önemli Hatırlatma:

Konuşmanızda yer verdiğiniz bir hikayenin normal bir anlatıma göre akılda %63 daha fazla kaldığını biliyor muydunuz? Karşınızdaki "neden, niye, nasıl" gibi tüm detayları dinleyip, herşeyi öğrenmek zorunda değil!  Sadece sonucu paylaşırken onları hikayenin içine katmaya yetecek kadar detay vermelisiniz.

Sonuçlarından gurur duyduğunuz bir proje, görev ya da bir araştırmayı düşünün ve küçük hikayenizi bunun etrafında oluşturun. Genellikle gurur duyduğunuz konuları tutku ve heyecanla anlatırsınız. Bu da karşınızdaki kişinin sizi daha iyi dinlemesi için etkilidir.

Burada da başarınızı rakamlarla ölçmek zorsa, örnek bulmanız biraz daha zamanınızı alabilir. Ancak, yaptığınız başarılı bir işin sonucunda aldığınız olumlu geri bildirim ve tebrikleri düşünün. Ne yapmıştınız? Yakın çevrenizdekilere nasıl bir faydası oldu? Bunları not edin.

Duruma göre, anlattığınız projeyi gerçekleştirirken başınıza gelen komik bir durumu da anlatabilirsiniz. Özellikle, olgunlukla karşıladığınız ve üstesinden geldiğiniz bir durumsa, karşınızdaki kişiye bu da kendinizle barışık olduğunuz gibi olumlu mesajlar verecektir.

Geçmişinizi gözden geçirin. Bu hikayeleri bulun ve aklınızın derinliklerinden çıkarın. Farklı konuşmalar için farklı hikayeler anlatmaya hazır olun. Göreceksiniz ki bu hikayeler paylaşımınızın etkisini güçlendiren, karşınızdaki kişilerin ilgisini kapsayan önemli bir araç olacak!

Aksiyon Alın!
Ne yapmaya çalıştığınızı söyleyin ve bu doğrultuda nasıl iletişimde kalmak istediğinizi paylaşın. İçerik yine konuştuğunuz kişi ve mekana göre değişmelidir. Ancak önemli olan bir sonraki görüşme ya da toplantı için olumlu geri bildirim alabilmektir.

Yanlış Örnek

Bence sizin firmanızın da böyle bir çalışmaya ihtiyacı var. Sizi ziyaret ederim.
(Etiketleme! Saldırma!)

Doğru Örnek (Geliştirin!)

Elimde, Networking ve sektörünüzle ilgili faydalanabileceğinizi düşündüğüm makale ve araştırmalar var. İlgilenirseniz bunları paylaşmak isterim. Sizinle nasıl iletişime geçebilirim?

Önemli Hatırlatma:

Bir sonraki görüşme için randevu, email ya da telefon istemeyerek her seferinde önemli bir fırsatı kaybediyorsunuz. Tanışma sonrasında zamanlı takip etmezseniz, tüm hazırlık ve konuşmalar için harcadığınız emek boşa gidecektir. Kendinize güvenin, çekinmeyin, karşınızdaki kişinin size nasıl yardımcı olabileceğini açıkça söyleyin. Karşılıklı fayda sağlayabileceğiniz yeni bir networking fırsatını kaçırmayın!

Asansör Konuşmanız!
Bravo! Artık sizin de bir asansör cümleniz var! Unutmayın, Asansör Konuşmanızı her ortama ve duruma göre yeniden hazırlamalısınız. Pratik ve sürekli tekrar sizi konu uzmanı yapacaktır!

Bu sayfadan ayrılıdığınızda Asansör Konuşmanız silinecektir. Kaybetmemek için lütfen kopyalayıp bir word dosyasına yapıştırınız.

Asansör Cümlesi ve Networking'le ilgili daha fazla bilgi için Networking Bilgi Merkezi ve Networking Eğitimleri bölümlerini ziyaret edebilirsiniz.

E-Mail List

Yeni Networking yayınlarından haberdar olmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.


Business Networking Akademi®'den bilgilendirme amaçlı e-posta gelmesini onaylıyorum.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir. Gönder butonuna basarak Açık Rıza Metni’ni ve Aydınlatma Metni’ni okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.