Sosyal Ağlarda Networking

TARİH: 10.03.2012
Artık firmalar beraber çalışacakları takım arkadaşlarını sosyal ağlardan ararken, bireyler yakın çevreleriyle olan neredeyse günlük iletişimlerini dahi bu kanallardan yapıyorlar. 10 Adımda Sosyal Ağları Keyifle ve Etkili Kullanın!

Sosyal Ağlarda Networking.
Facebook, Linkedin, Twitter, XING gibi sosyal ağlar, iş ve sosyal yaşantınızda her geçen gün hızla önem kazanıyor.

Artık firmalar beraber çalışacakları takım arkadaşlarını sosyal ağlarda ararken, bireyler yakın çevreleriyle olan neredeyse günlük iletişimlerini  bile bu kanallardan yapıyorlar.

Üstelik, sosyal ağlar artık cep telefonlarıyla her an yanınızdayken, nasıl hem keyif alabilir hem de kendinizi geliştirebilirsiniz?

İşte 10 Adım:

1- Kendiniz için doğru sosyal ağı belirleyin!
Sosyal ağların hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. Sizin için doğru olanı seçin. Mesela Facebook yakın arkadaşlarınız ve sosyalleşmek için uygunken, Linkedin daha profesyonel çevrelerde kullanılmaktadır.

2-  Profilinizi etkili oluşturun.
Hakkınızdaki bilgileri yalan yanlış doldurmayın. Google'da isminiz arandığında sosyal ağlardaki profilinizin en üst sıralarda çıktığını göreceksiniz.

3- İçerik stratejinizi belirleyin.
Yazdığınız tüm bilgilerin herkes tarafından görüldüğünü düşünerek, hangi sosyal ağda ne yazacağınızı muhakkak önceden belirlemelisiniz.

4- Özel güvenlik ayarlarınızı unutmayın.
Profilinize kimin bakabileceğini ve çevrenize eklediğiniz her yeni kişinin hakkınızda ne kadar bilgi görebileceğini önceden belirleyebilirsiniz.  

5- Yazdıklarınıza dikkat edin.
Arkadaşlarınızla aranızdaki şakayla karışık argo bir konuşmayı firmanızın yöneticilerinin görmesini istemezsiniz. Sosyal ağlarda sadece kime ve ne yazdığınıza değil, aynı zamanda bunları kimin gördüğü de çok önemlidir.

6-  Zamanı etkili kullanın.
Arkadaşlarınızın güncellemeleri, videolar ve mesajlaşma derken saatlerinizi sosyal ağlarda geçirebilirsiniz. Bu sebeple bir gözünüz saatinizde olmalı. Elbette, iş yeri yerine özel zamanınızda kullanmanız daha etik ve etkili olacaktır. 

7. Güncelleyin.
Profilinizi dönemsel olarak yenileyin. Profilinizde başarı ve diğer olumlu güncellemelerini paylaşın. Tabi bunu yaparken firmanız hakkında gizli ya da özel bir bilgiyi paylaşmaktan kaçının.

8. Tartışmayın.
Özellikle herkesin görebileceği Facebook duvarınız gibi mecralarda ve Twitter'da tartışmalara girmeyin. Unutmayın, fiziksel hayatta olan bir tartışmada sadece birkaç kişi görebiliyorken, sosyal ağlarda birkaç dakika içerisinde yüzlerce kişiye yayılıyor.

9. Tanışın.
Sektörel gruplara katılarak kariyerinizle ilgili faydalı bilgiler ve insanlara ulaşabilirsiniz. Sosyal ağları etkili kullanmanın yöntemlerini sürekli araştırın.

10. Yönetin. Yönetilmeyin.
Sosyal ağlar sizi sürüklemesin. Siz, sosyal ve iş yaşantınıza göre bu mecraları aktif kullanın. Yemek yemeği seviyorsanız, bunlarla ilgili grupları belirleyin. Çağrı merkezinde çalışıyorsanız müşteri ilişkileriyle ilgili makale yayınlayan gruplara üye olun.
Ertuğrul BELEN | T-empatik