Networking Yazı Serisi - Bölüm 8 - Tanınma

TARİH: 24.07.2014
Networking'de tanınma, iyi ilişkilerin bir sonucudur. Diğer taraftan kişilerin de kurumlar gibi bir iletişim stratejisi olması etkili Networking için esastır. Bu doğrultuda, özellikle Networkünüzü güçlendirmek için olabildiğince göz önünde olun.
Kendinizi adeta bir marka olarak görün ve insanların sizi tanımak istemesini sağlayın. İlk adımı hep siz atın. Doğru yerlerde sık sık göz önünde olmak için bir strateji geliştirip aşağıdaki kanalları deneyebilirsiniz.
 
Basın
Kendinizi başkalarına tanıtmak için basında yer almak parlak bir fikir olabilir.  Yazılı ya da görsel, fark etmez, basın oldukça güçlü bir araçtır. Sektörel dergilerde firmanızla ilgili bilgiler yer alabilir: Yeni bir atama, başarılı bir sosyal sorumluluk projesi, vb.  Aynı şekilde, televizyonda da alanınızla ilgili bir programda yer alabilir ve görüşlerinizi bildirebilirsiniz. Radyo da, hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayabilecek başka bir araçtır. 
 
Basında nasıl yer alacağınız önemlidir. Kime ulaşmak istiyorum? Mesajımı doğru şekilde aktarabildim mi? İmajımla bulunduğum ortam örtüşüyor mu? Örtüşmüyorsa, ben bu şekilde planladığım için mi oldu, yoksa ben fark etmeden kendimi bu durumun içinde mi buldum? 
 
Tüm bunlara dikkat ettikten sonra yeterli ilgiyi toplayabildiyseniz, bu size yeni müşteriler ve yeni ilişkiler olarak geri dönecektir.  
 
Websayfası ve Blog
İmajınızı yansıtan bir websayfası ve blog dikkat çeker. Özellikle bir ürününüz ya da çözümünüz varsa, websayfanızın olmaması yeni iş dünyasına göre artık kabul edilemez. Ancak websayfanızın ve blogunuzun olması, internette herkesin size ulaşabileceği anlamına da gelmez.  
 
Artık “bir iki aramayla” ulaşılabilir olmak için bile büyük efor sarf etmeniz gerekiyor. Websayfanız ile gündemde olmayı hedefliyorsanız, profesyonel biriyle çalışmanız iyi olacaktır. Buna ayıracak bütçeniz yoksa şunlara dikkat edin:
 
- Websayfanız güncel olsun. İletişim bilgilerinizi ve değişken verilerinizi sık sık kontrol edin.
- Görsellik önemlidir. Kendini okutan ve ilgi çekici bir tasarım kullanın.
- Kendinizden ve kurumunuzdan bahsedin. En çok hikayeler akılda kalır. Hikayenizi kişiselleştirin.
- Markanızla ilgili haberleri ekleyerek websayfanızı güncel tutabilirsiniz.
 
SMS
Markanızı SMS ile tanıtmak bir yöntemdir ama her zaman en iyi yöntem olmayabilir. Cep telefonlarının mesaj kutularının bu tür reklamlarla dolmasını insanlar arzu etmez. Onlardan “bir ara” izin almış olsanız bile buna çok sıcak bakmazlar.  Yine de, SMS kullanarak göz önünde bulunmak, emaile göre daha etkili, daha akılda kalıcıdır. 
 
Son dönemlerde özellikle televizyon programına konuk olarak katılacak kişilerin, öncesinde SMS atarak hatırlatma yaptığını (kanal, başlangıç saati, program adı, gündemi, vb.) gözlemliyorum.
 
SMS ile kendinizi göz önünde tutmaya karar verdiyseniz, dozunu iyi ayarlayın. İnsanların gerçekten ilgilenebilecekleri haberleri paylaşın. 
Ertuğrul Belen & Optimist Yayınevi