Networking Yazı Serisi - Bölüm 2 - Başlarken

TARİH: 19.04.2014
Networking’e yeni başlıyorsanız, en zordan değil, kolaydan başlamanızda fayda var. Araştırın, deneyin, başarı ve başarısızlıklarınızın muhasebesini yapın, çıkardığınız derslere yeniden çalışın ve bir sonraki organizasyonda daha iyisini hedefleyin.
Katıldığınız etkinliğin içeriği nedir? Bir panele katıldığınız diyelim. Konuşmacıların özgeçmişleri, etkinliğin websayfasında yer alır. En azından adlarını soyadlarını öğrenip kendiniz bir araştırma yapabilirsiniz. Konuşmacıların özgeçmişi hakkında fikir sahibi olursanız ve kim olduklarını önceden bilirseniz, herkesin keşfetmesinden önce yanlarına gidip konuşma fırsatını yakalayabilirsiniz. İyi organizasyonlarda konuşmalar öncesinde mutlaka networking’e vakit ayırılır. Deneyimli konuşmacıların pek çoğu da etkinlik saatinden önce orada bulunurlar. Bu da size onlarla tanışmak için harika bir fırsat yaratır.
 
Organizasyonu kimin yaptığını biliyor musunuz? “Ev sahibini” tanımak kadar sponsorlara da göz gezdirmekte fayda var. Böyle bir etkinliğe sponsor olabiliyorlarsa, belki ileride sizin de düzenleyeceğiniz etkinliklere sponsor olabilirler. 
 
 
Onların potansiyel müşterileri kimler? Neden böyle bir organizasyonda yer almış olabilirler? Bunları kendinize sorun ve tatmin edici cevaplar bulmaya çalışın ve ilham alın. 
 
Etkinliğe kimler katılıyor? Aralarında tanıdıklarınız var mı? Etkinlik sayfasında, katılımcıların sorularını paylaştığı bir alan yer alabilir. Hatta etkinliğin sosyal ağlarda, örneğin Facebook’ta, sayfası bile olmuş olabilir. Bu durumda, LinkedIn’den ya da Facebook’tan etkinliğe kimlerin katılacağını araştırın. Hatta organizasyona katılmadan tanışma fırsatınız varsa, bunu değerlendirmeye bakın. Etkinlik şehir dışındaysa, beraber gidebilirsiniz ya da organizasyona daha önce de katılmış biriyle tanışıp kafanızdaki soruları ona yöneltebilirsiniz.
 
 
Etkinlik nerede yapılıyor? Lojistik bilgiler önemlidir. Nasıl bir yerde yapıldığı, organizasyonun büyüklüğünü ve ciddiyetini de gösterir. Katılımınızı planlarken, ulaşımı nasıl yapacağınızı da düşünürsünüz. Farklı bir şehirdeyse, ulaşım ve kalacak yer sorununu önceden çözmeniz beklenir. Yakın bir yerde olsa bile nasıl gideceğinizi planlamalısınız. Organizatörler, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde ulaşım ve park sorununu göz önünde bulundurmak zorundadırlar.
 
Etkinlik ücretli mi? Amacınız neyse, ödemeyi göze alacağınız meblağ da ona göre şekillenir. Hangi gün, saat kaçta yapılıyor? Okulların açıldığı sabah saat sekizde başlayan bir seminer, organizasyonel bir faciadır. Organizasyonun başarılı olabilmesi için her detay didiklenmelidir. 
 
Etkinlikte yemek var mı? Olsa bile, siz etkinliğe aç gitmemelisiniz. Catering firması ne kadar başarılı olursa olsun, açık büfenin önünden ayrılmayan insanlardan olmayın. Yiyecek ve içecek konusunda ölçülü olun. Esas amacınız yemek yemek olsaydı, iyi bir restoranı tercih ederdiniz, değil mi? 
 
Bir etkinliğe yalnız katılmak zorunda değilsiniz. Motivasyonunuzu arttıran, sizi teşvik eden, rakibiniz olmayan ama yine de aynı ilgi alanlarını paylaştığınız, kendinizi yanınızda rahat hissedebileceğiniz bir arkadaşınızı beraberinizde sürükleyebilirsiniz. Böylece yeni tanıştığınız insanlarla birbirinizi tanıştırabilir, etkinliğin değerlendirmesini beraber yapabilirsiniz.
 
Ertuğrul Belen & Optimist Yayınevi