Networking Yazı Serisi - Bölüm 14 - Tebrik Mesajları

TARİH: 15.10.2015
Tebrik mesajları göndermek, networkünüzü canlı tutmak için yakalayabileceğiniz önemli fırsatlardandır.
Başkalarının başarılarını görmek, takdir etmek ve beraber sevinebilmek olgunluktur. Kendimiz ve kariyerimiz için önemli gördüğümüz tarihlerde hatırlanmak, önemsendiğimizi gösterir. Bir tebrik mesajı aldığımda ne kadar seviniyorsam, aynı şekilde birini aradığımda ya da bir kart gönderdiğimde karşımdakinin de ne kadar sevineceğini tahmin edebilirim. 
 
-  Doğumgünleri, 

-  İş değişiklikleri 

-  Terfiler veya atamalar 

-  Ödül törenleri 

-  Yılbaşı ve bayramlar 

-  Düğün ve doğumlar 

 
Sadece iyi günleri değil, zor zamanları da hatırlamalı ve “orada” olmalıyız. Tebrik mesajları kadar taziye mesajları da unutulmaması gerekenlerdendir. Nasıl tebrik edilir? Yüz yüze, telefonla, email, sms ya da online sosyal ağlardan herhangi biriyle mesajınızı iletebilirsiniz. Bazı durumlarda tebrik mesajının yanı sıra bir hediye de gönderebilirsiniz (terfi alındığında çiçek, düğünde değerli takı vb.) 

 
(Dikkat! Sadece hediye göndermeyi düşünüyorsanız bir sonraki bölüme dikkat edin!) 
 
Kimileri yüz yüze görüşmeyi ya da telefonla konuşmayı daha samimi bulurlar (Ses tonu ve beden dili duyguyu daha güçlü aktarırlar.) Kimileri de “Söz uçar, yazı kalır” diyerek yazıya başvururlar. 
 
Yazmak hem kolay hem de zordur. En zoru da, sade ve anlaşılır yazmaktır. Kimi zaman yazılanı “kuru” buluruz, telefonda ya da yüz yüze aktarabileceğimiz coşkuyu ağdalı cümlelerle yansıtmaya çalışırız. Tebrik mesajlarında aşırı tonlamalardan kaçınmak gerekir. 
 
Ne, nasıl yazılır bilemiyorsanız, bununla ilgili bir seminere katılabilirsiniz. Herkesin yapabileceği kolay bir şey olmakla beraber, yazmanın “inceliklerini” öğrenmek gerekir. Yazınızın uslubü yazdığınız kişiye göre değişecektir. Yeni tanıştığınız biriyle, saygı çerçevesi içerisinde samimi bir dille yazışın ama doğrudan “sen” diye hitap ederek başlamayın. Amerikan kültürünün etkisi bizde de hızla yayılıyor, fakat yine de karşınızdaki size o elektriği vermeden “sen” diye hitap etmeyin. Ayrıca gülücük işaretinizi herkes aynı samimeyetle algılamayabilir. 
 
Günlük alışkanlıklara dikkat! 
 
Tebrik mesajları için, özellikle de Bayram tebrikleri için bizler daha çok email ya da sms’i tercih ederiz. Ancak kart göndermek de iyi bir fikir olabilir! 
 
“Kişisel bir dokunuş” için el yazınızı değerlendirin. Her bağlantınız için bunu yapmak tabi ki zor. Yine de ara sıra el yazınızla küçük notlar hazırlayın. 
 
Motivasyonu nasıl arttırdığına tanık olacaksınız! 
 
Bayram ve özel günlerde kişisel tercihimi telefonla aramaktan yana kullanıyorum. Bu, özellikle yoğun iş dünyasında karşınızdaki kişiyi hatırladığınızın en canlı ve kişiselleştirilmiş halidir. Elbette, konu büyükler ve protokol gibi özel kişiler olduğunda ilişkinizin yakınlığına göre ziyaret de çok etkilidir.
 
Ertuğrul Belen & Optimist Yayınevi