Networking Yazı Serisi - Bölüm 11 - Takip

TARİH: 24.07.2015
Şu ana kadar okuduklarınız işin kolay kısmıydı. Şimdi ise, iyi networker ve kötü networker’ı birbirinden ayıran o ince çizgiye gelmiş bulunuyoruz.
Herkes, birileriyle iyi ya da kötü ilişki kurabilir. Kimileri, sosyal zekaları ve özgüvenleri sayesinde bunu daha kolay başarırlar. Fakat bu insanlar, ille de “iyi networkerlar” değildirler. Kurduğunuz ilişkileri sürdürmüyorsanız, kötü bir networker’sınız. 
 
Networking stratejinizin belki de en önemli aşamalarından biri “takip” olmak zorundadır. Networkünüzü bir kez oluşturduğunuzda, onu öylece bırakamazsınız. Vermiş olduğunuz tüm zahmet, eğer siz o ağı canlı tutmak için çaba harcamıyorsanız, bir çırpıda uçup gider.
 
Networkünüzü iyi bir şekilde yönetebilmeyi zamanla öğrenirsiniz. Yaş ve tecrübenin devreye girdiği yer de burasıdır zaten. Networking biraz sabır işidir. Bugün ektiğiniz bir tohumun meyvelerini belki yıllar sonra görebileceksinizdir. Tam ihtiyacınız olan bir noktada, o bağlantınızla yıllardan beri görüşmediğinizi fark etmeniz korkunç bir hayal kırıklığına sebep olur. 
 
O halde, Networking stratejisi içinde ayrıca bir takip stratejisi oluşturmalıyız. Bunun için elimizdeki araçlar telefon, internet, online sosyal ağlar, tebrik kartları ve ufak hediyeler olabilir. Bağlantılarınızı hemen “takip etmeye” başlayın. Ajan gibi gizlice ve sinsice değil tabi ki!
 
Onlara, sizin için ne kadar değerli olduklarını hissettirerek ve onlar için “orada olduğunuz” mesajını vererek. 
Ertuğrul Belen & Optimist Yayınevi