Networking Yazı Serisi - Bölüm 10 - Her Yerde Networking (2/2)

TARİH: 10.07.2015
Bir önceki bölümde restoran, uçak, tren, bekleme salonları ve spor gibi aktivitelerde oluşabilecek Networking fırsatlarına değindim. Bu makalemde ise mezunlar günü buluşmaları ile düğünlerdeki Networking yaklaşımlarına yer vereceğim.
 
Mezunlar Günü Buluşmaları
Mezunlar günü, tipik bir Networking organizasyonudur. Amaç, eski mezunları bir araya getirerek bağlantılarını tazelemelerini sağlamak olduğu kadar, yeni bağlantıların oluşması için de ortam yaratmaktır. Okul aidiyeti, çoğu zaman hayatımız boyunca taşımak isteyeceğimiz önemli bir bağdır. 
 
Hayatımızda ve kariyerimizde ilerlerken çoğu zaman şehrin büyüklüğüne yeniliriz. Yapılacak çok fazla iş ve yapmak için çok az zamanımız vardır. Bu gibi durumlarda, önümüze çıkan altın fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekir. Mezun olduğunuz okulun pilav gününe, aşuresine, çiğ köftesine mutlaka gidin ve networkünüze katkıda bulunun.
 
Organizasyona katılmadan önce, okuldan en yakın arkadaşınızı arayın ve okula beraber gitmeyi planlayın. Siz oradayken, mutlaka sizin gibi yalnız gelen birileri de olacaktır ama aynı dönemden birine “tesadüfen” rastlayana kadar yiyecek ve içecek standının önünde yalnız başınıza dikilme riskini de göz ardı etmemiş olursunuz.
 
Bu organizasyon için de diğer toplantı kuralları geçerlidir. Önce ortamı bir yoklayın. Nasıl bir atmosfer var? Kimlerle uzun zamandır görüşmemişsiniz? Ne gibi işler yapıyorlar? Canlandırmayı istediğiniz bağlantılar olacaktır. Bu yüzden yanınızda mutlaka kartvizit bulundurun.
 
Kısaca sohbet etseniz bile, yakın bir zamanda bir yerlerde kahve içme sözü alın ve daha küçük bir grup olarak, farklı bir buluşma tarihi ayarlayın. Grup ne kadar büyürse, ortak bir gün bulmak o kadar zorlaşacaktır. Organizasyonu merkezi bir yerde planlayın ki ulaşım kolay olsun. Ayrıca, gün ve saati ayarlarken herkesin çalışma saatlerini ve aile koşullarını da dikkate almalısınız.
 
Düğünler
Çalışanlarınızın düğününe neden katılırsınız? Sadece sizi davet ettikleri için mi? 
 
Düğünler, bazı insanlar için çok sıkıcı geçer. Bütün gece boyunca, masada bir başına oturup somurtan takım elbiseli ve kravatlı insanlar görebilir ve içinizden şöyle diyebilirsiniz, “madem bu suratla gelip oturacaktı, bari hiç gelmeseydi.”  
 
Eminim, orada oturan kişi de aynı şekilde düşünüyordur. Sonuçta düğünler, yalnızca düğün sahipleri için “dünyanın en mutlu günü”dür. Diğer davetliler için değil! Fakat düğünlere katılmak önemlidir, çünkü onların en mutlu gününe tanık olmakla, o anı paylaşmakla “size değer veriyorum” mesajı verirsiniz. Bunun için, bazen “büyükler” beş dakika görüntü verir ve sıkıcı bir konuşma yaparak ortadan kaybolurlar. 
 
Düğünler sınırlı Networking imkanı sunarlar. Sonuçta düğüne genellikle tanıdıklarınızla beraber katılırsınız ve kapalı bir çevre içinde sosyalleşirsiniz. Düğün sahipleri, nereye kimlerle oturacağınızı dahi düşünmüşlerdir. Yemek öncesi bir kokteyl yoksa, ancak masanıza oturan tanımadığınız birileri olursa muhabbet etme fırsatı doğar.  
 
“Kız tarafından mısınız?” ya da “Damadın nesi oluyorsunuz?” tarzı sorularla başlayan muhabbeti koyulttuğunuz takdirde, başka bir yerde daha görüşebilmek için karşınızdakinin iletişim bilgilerini isteyebilirsiniz. 
 
Yeni insanlarla tanışmak için sınırlı imkanlar sunmasına rağmen, düğünlerin eski bağlantıları canlandırma olasılığı yüksektir. Birbiriyle uzun zamandır görüşmemiş uzak akrabalar, okul veya eski iş arkadaşları düğünlerde bir araya gelip yeniden iletişime geçerler.  Masalarda isimler yazıyorsa ya da girişte davetli listesi duruyorsa, bir göz atmanızı tavsiye ederim. Belki tanımayıp da tanışmak istediğiniz birinin düğüne davetli olması ihtimali vardır. Kim bilir?
 
[Maalesef] Cenazaler
En mutlu gün dışında, en kötü günde de eski tanıdıklar bir araya gelebilir. Ortak bir tanıdığın kaybı, tabi ki de bir Networking fırsatı olarak algılanamaz. Ancak cenazelerde de, uzun zamandır görüşmediğiniz, acınızı paylaşabileceğiniz eski ortak dostlarınıza rastlayabilir ve sonrasında iletişiminizi kaldığınız yerden sürdürebilirsiniz. 
Ertuğrul Belen & Optimist Yayınevi