Networking Yazı Serisi - Bölüm 1 - Hazırlık

TARİH: 12.04.2014
Networking, Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı kitabımı yazarken yayınlamadığım bölümlerden oluşan Networking Yazı Serisi'ne hoşgeldiniz. Optimist Yayınevi'nin de içerik katkılarının bulunduğu Networking yazı dizisinin ilk bölümünü keyifle okumanızı diliyorum.

Networking Tüyoları - Networking Öncesi Hazırlığın Önemi

Networking hazırlığınızı aceleye getirmemeye özen gösterin. Bazen en basit şeyler sizi en önemli buluşmalardan alıkoyar. Mesela yağmurlu bir günde şemsiyenizi unutmak gibi. 

Giyim ve makyaj gibi fiziksel hazırlıklığın yanı sıra organizasyonun her aşamasında rahat olmak için gerekli araştırmaları yapın. Ancak herşeyi kontrol altında tutma isteğinizi dizginleyin. Çünkü bu düşünceye kapılırsanız doğal ve rahat olamazsınız. 
 
Rahat olamadığınız bir ortamda, pozitif bir etki de yaratamazsınız. Elinizden geleni yaptığınızı bilmenin huzuruyla yola çıkın ve geri kalan herşeyin tadını çıkartın. 
 
Bir organizasyona katılmadan ne gibi hazırlıklar yapılabilir? 
 
Bir etkinliğe ne amaçla katıldığınızı muhakkak öncesinde belirlemelisiniz. Bazen, birden çok katılım motivasyonunuz olabilir. Önceliklerinizi tespit edin ki istekleriniz çakıştığında hangisini seçeceğinizden emin olabilesiniz. 
 
Mesela kendinize beş yeni kişiyle tanışacağınıza söz verdiğiniz bir buluşma düşünün. İçeri girdiğiniz ilk dakika içerisinde uzun zamandır görmediğiniz eski bir dostunuz, tanımadığınız bir grup insan ve projenize yatırımcı olabilecek önemli bir işadamını görüyorsunuz. Bu durumda hazırlık hızlı bir şekilde sıralama ve zaman ayarı yapmanızı sağlayacaktır. 
 
Siz de benim gibiyseniz, önce eski dostunuza gidecek elini sıkıp onu gördüğünüze sevindiğinizi söyleyeceksiniz. Sonra samimi bir şekilde üzerinde çalıştığınız projeyi dinleyecek en önemli yatırımcının mekanda olduğunu söyleyerek iznini isteyeceksiniz. 
 
Yatırımcıyla tanışma amacınız daha rahat bir ortamda ikili görüşme için ilk adımı atmak yani kartvizitleşmek ve içten kısa bir sohbet olmalıdır. Yatırımcıyla vedalaştıktan sonra eski dostunuzu da hala oradaysa yanınıza alır ve mekandaki yeni simalarla tanışmaya başlarsınız.
 
Etkinlikle ilgili bir ön araştırma yapın. Organizasyondan nasıl haberdar oldunuz? Herkesin duyduğu ve önerdiği organizasyonlar (referanslar!) genellikle en başarılı olanlarıdır. Size ulaşmayı ve kendini duyurmayı bilirler. 
 
Bir de sessiz organizasyonlar vardır, kimsenin ruhu duymadan gerçekleşirler. Bazı organizasyonlar genel katılıma açık ve ücretsizdirler.  Bazılarına gidebilmek için “içeriden birini” tanımanız gerekir. Bazıları hem davet ve referans gerektirir, hem de ücretlidir. Uzun lafın kısası, organizasyonlar çeşit çeşittir. Size en uygun olanını belirlemek için açık görüşlü olmanız ve önceliklendirmek için olabildiğince farklı etkinliklere katılmalısınız. 

 

Ertuğrul Belen & Optimist Yayınevi