Neden "Girişimciliğin Altın Kuralları" kitabını okumalısınız?

TARİH: 15.09.2012
Vücudunuzu düşünün! Hiçbir yeriniz ağrımıyor olabilir. Ancak, neredeyse tüm doktorlar senede en az bir defa kontrolden geçmenizi ve check-up yaptırmanızı ister. Çünkü siz, günlük koşuşturma içerisinde vücudunuzun hasta düşmeden hemen önce verdiği sinyalleri fark edemezsiniz.
Neden  Girişimciliğin Altın Kuralları  kitabını okumalısınız?.
İşte, Girişimciliğin Altın Kuralları da girişimcilerin ve girişimlerinin check-up'ı niteliğinde olması için kaleme alındı. Nasıl senelik sağlık kontrolü sizi iyileştirmez ama geç kalmadan alabileceğiniz önlemleri belirlemenizi sağlar, Girişimciliğin Altın Kuralları kitabı da bir hap niteliğinde büyük resmi hızlıca görmenize destek olur. 

 

 

 

 

 

 

Kitapta birbirinden değerli 24 yazar, profesyonel, akademisen ve girişimci deneyimlerini 10 adımda özetledi. İşte, girişiminiz öncesi ve sırasında mutlaka değerlendirmeniz gereken 24 check-up noktası ve önemleri:

 

 

 

 

1- Girişimci Ekosistemi - Alaaddin Alpay

 

 

Bir girişimin içinde bulunduğu ekosistemi tanıması, başarısını doğrudan etkiler. Günlük çalışmalar sırasında dahi sürekli büyük resmi takip etmek gerekir.

 

 

2- Girişimci Özellikleri - Dr. Necip Uludağ

 

 

Girişimci akıllı risk alabilmelidir. Strese dayanıklı ve değişime ayak uydurabilmelidir.

 

 

3- Zihin Yapısı - Taylan Demirkaya

 

 

Girişimcinin kendini motive edebilen bir zihin yapısı, adeta bir enerji santrali gibi güç üretir.

 

 

4- Bireysel ve Kurumsal Girişimcilik - Prof. Dr. Zuhal Baltaş

 

 

Girişimcilik bireysel olduğu kadar, kurumların içinde de geliştirilebilen bir yetkinliktir.

 

 

5- Yatırım Sürecine Hazırlık - Dr. Haluk Elçi

 

 

Girişimci yatırım isterken, detaylı olarak o yatırımı nasıl değerlendireceğini ve yatırımcıya karşı sorumluluklarını iyi anlamalıdır.

 

 

6- Melek Yatırımcılar - Baybars Altuntaş

 

 

Girişimciler bir dönem sadece bankalardan alabildikleri kredileri artık hisse ya da farklı ortaklık yapılarıyla iş adamlarından da alabiliyorlar. Üstelik gerçek bir melek yatırımcı sadece finansman değil deneyim de aktarır.

 

 

7- Yatırımcı Gözünden Girişimci - Fuat Sami

 

 

Melek yatırımcıların nasıl düşündüğünü anlamak girişimcinin kendi firmasına bakış açısını iyileştirecektir.

 

 

8- Melek Yatırımcıların Bilmesi Gerekenler - Numan Numanbayraktaroğlu

 

 

Girişimler büyüme sürecinde farklı firmaları da bünyelerine katma yoluna gidebilirler. Bugünün girişimcisi yarının melek yatırımcısı olabilir.

 

 

9- Networking - Ertuğrul Belen

 

 

Networking, "Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma" sanatıdır. Hedefleri güçlü bağlantılarla tasarlamak ve etkili bir network oluşturmak, bir girişimcinin en değerli özkaynağıdır.

 

 

10- Kuruluş Stratejisi - Gülsüm Çıracı 

 

 

Bir girişimin güçlü başlaması daha hızlı yol almasını sağlar. Girişimci kuruluş sürecinde firmasının lokasyonundan kurum kültürüne kadar dikkat etmelidir.

 

 

11- Şirket Kurma Hukuku - Azim Çiğil

 

 

Söz uçar yazı kalır. Girişim oluşurken ortakların hevesle birbirine verdikleri sözleri gelecekte tutmaları için resmi anlaşmalar kritiktir. 

 

 

12- Büyüme - İhsan Elgin

 

 

Büyüme beraberinde değişimi getirir. Değişime ayak uyduramayan girişimler rekabette geri düşerler. Büyümeyi de planlamak önemlidir.

 

 

13- İnsan Kaynakları - Şerif Kaynar

 

 

Bir girişim ekibi kadar güçlüdür. Doğru ekip seçimi ve motivasyonu girişimin beynini yönetmek gibidir.

 

 

14- Satış - Taner Özdeş

 

 

Tüm değer transferleri aslında bir satıştır. Girişimcinin hayalini hayata geçirme sürecinde ikna ettiği herkes aslında o satış sürecinin bir parçasıdır. Girişimci etkili bir satış stratejisi oluşturmalıdır.

 

 

15- Perakende - Hayat Bayramoğlu

 

 

Perakende satış noktaları olan bir girişimden tutun, kurumsal duruşunu oluşturmak isteyen bir e-girişime kadar hepsi için imaj, ilk izlenim niteliğinde önemlidir.

 

 

16- CRM - Uğur Özmen

 

 

Bir girişim kendini en iyi müşterisinin geri bildirimleriyle geliştirebilir. Müşteri memnuniyetini esas alan her girişimin yüzü başarıya dönüktür.

 

 

17- Halkla İlişkiler - İsmet İmrak

 

 

Kurumsal iletişimde süreklilik ve istikrar çok önemlidir. Girişimcinin markası ancak etkili halkla ilişkiler çalışmalarıya müşterilerinin algısında başarıyla oturabilir.

 

 

18- Muhasebe ve Vergi - Nevzat Erdağ

 

 

Muhasebe ve vergi bir firmanın tüm hareketlerinin rakamlara yansıdığı noktadır. Muhasebesini tutamayan girişim başarısını ölçemez. Bunu ölçemeyen de kendini geliştiremez.

 

 

19- Kurumsallaşma - Öznur Sanbay

 

 

Bir girişimin kurumsallaşması kişilerden bağımsız bir yapıda süreçler ve etkili yönetimle işler hale gelmesi demektir. Bu da girişimin geleceğinin güçlü olmasını sağlar. 

 

 

20- İnternet Girişimciliği - Nurettin Özdoğan 

 

 

Yeni ekonomi artık girişimcilerin e-ticaret vizyon ve farkındalığını şart kılmıştır. Her girişim dijital stratejilerini değerlendirmeli ve internette büyüme potansiyelini yakalamalıdır.

 

 

21- Yeni E-Ticaret Modeli - Halil Erdoğmuş

 

 

E-ticarete odaklanmış firmaların güçlü bir sistem ve operasyonel altyapıyla kendini sürekli olarak geliştirmesi gerekir.

 

 

22- Patent - Mehmet Soner Babüroğlu

 

 

Bir girişimin adı, buluşları ve haklarının kayda alınması bir insanın ismi ve soyadı kadar önemlidir. Girişimciler sadece ülkemizde değil hedefledikleri uluslararası pazardaki isim haklarını da almalıdırlar.

 

 

23- Aile Firmaları ve Aile Girişimciliği - Erkan Güral

 

 

Aile firmaları ülke ekonomisinin lokomotifidir. Birçok yeni fikirler ve girişimcilik ekosistemini destekleyen projeler aile firmalarından doğmaktadır. Girişimcilik aile firmalarında da öncelikli bir konu olmalıdır.

 

 

24- STK'lar ve Girişimciler - Burcu Akdarı

 

 

Bir girişimcinin başarılarını ve deneyimlerini paylaşması tüm sistemi güçlendirir. STK'lar girişimcilerin birbirlerini bulması ve ortak projeler geliştirmeleri, topluma değer katarken birbirlerini de desteklemeleri için merkezi noktalardır.

 

 

Girişimciliğin Altın Kuralları, İzmir Ekonomi Ünivesitesi Embryonix Kuluçka merkezinin kurucularından Taylan Demirkaya ile yıllardır mentörlüğünü yaptığımız girişimcilerin en çok sorduğu sorular üzerine doğmuştur.

 

 

 

 

Ayrıca, "Crowdfunding" olarak bilinen  "toplu-fonlama" yöntemiyle her kitabın satışından gelen gelir, yazarların ortak kararıyla seçilecek bir girişimi fonlayarak ülkemizin girişimcilik eko-sistemine yeniden kazandırılacaktır.

 

 

 

 

Kitabı Nerede Bulabilirsiniz?

 

 

Tüm kitapevlerinde ve internetten sipariş için: http://bit.ly/Kmo5Ju

 

 

Ertuğrul Belen

 

 

Business Networking Akademi, Kurucu Networker
Twitter:  @ertugrulbelen
Email: ertugrul@networkingakademi.com
Ertuğrul BELEN | Networking Akademi