İş Arayışında, Networking!

TARİH: 24.09.2010
Firmalarda oluşan pozisyonların neredeyse %80’i için hiç ilan verilmediğini biliyor muydunuz?

Peki, ya Amerikan Career Xroads firmasının 2008’de 49 firma ve bir milyon personelin üzerinde katılımla gerçekleştirdiği araştırmada işe alımların %59’nun Networking’le gerçekleştiğini biliyor muydunuz?

Career Xroads’un bu kapsamlı çalışması, firmalarda oluşan yeni ve mevcut pozisyonların %30’nun kurum içi transfer ve terfiyle gerçekleştiğini gösteriyor. Diğer %29 ise referanslarla, yani yeni ve eski çalışanların, hatta firmanın iletişim içinde bulunduğu tedarikçilerinin kendi networklerinde yer alan kişileri önermesiyle oluyor.

İş arayışında Networking denince akla hep “ihtiyaç hali” gelir. Yani bir anda işinizden ayrılmaya karar verirsiniz ya da işsiz kalırsınız ve “Networking yapmalıyım!” dersiniz. Yanlış!

Networking ihtiyaç anında değil asıl ihtiyaç yokken yapılır. Networking her zaman uygulamanız gereken bir yaşam felsefesidir, sadece iş aradığınızda yapmazsınız. Networking’i mevcut networkünüzü daha yakından tanımak, yeni insanlarla tanışmak ve onları başarmak istedikleri konularda karşılık beklemeden destekleyerek sosyal sermayenize değer katarak geliştirirsiniz. İş fırsatları, etkili Networking’in bir sonucu olarak doğar.

Networking, tanıdığınız kişilere ve bağlantılarına bir değer sunabilmektir.

O değer de… networkünüzün merkezi olan “SİZ”! kendinizsiniz...

Herşey hedeflerle hayat bulur. Bu, Networking için de geçerlidir. Yani, eğer bir Networking hedefiniz yoksa yeni birini tanımak içinde aslında bir amacınız yoktur. Çünkü Networking’de hedef başkalarıyla başlar. Bugün veya gelecekte kariyerinizle ilgili danışmak istediğiniz ya da networkünüz için değerli olacağına inandığınız bir profesyoneli daha yakından tanımak, onun geçmiş başarılarını, gelecekteki hedeflerini öğrenmek ve ona bu süreçte destek olmak (onu düşündüğünüzü gösteren bir kitabı ya da makaleyi paylaşmak kadar basit!) bir numaralı hedefiniz olmalıdır.


10 Networking adımıyla iş arayışınızı sonuçlandırın!

1) “Asansör cümlenizi” oluşturun:
Asansör cümle(leri)niz kişisel sloganınız olarak da bilinen kendi tanıtımınızdır. Kısa, farklı ve çarpıcı olmalıdır. Sizinkiyle karşılaştırılabilir özgeçmişe sahip ve hatta benzer işleri yapmış 10 kişi yan yana gelse ve herkes kendini tanıtsa, sizin isminizle hatırlanmanızı sağlayacak etkide bir tanışma seremonisidir. Bu tanıtımı oluşturmak ve örnekli detayları için Business Networking Akademi® bünyesinde tasarlanan Asansör Cümlem modülünden
 ücretsiz destek alabilirsiniz.
 

2) Networkünüzü keşfedin:
Sizi iyi tanıyan ve sizin de zamanı geldiğinde çekinmeden referans isteyebileceğiniz, yani sizi firmasına ya da üyesi olduğu işadamları dernekleri ve diğer tanıdıklarına önerebilecek bağlantılarınızı önceliklendirin.

3) Tanımak ve tabi ki çalışmak istediğiniz firma ve organizasyonları belirleyin:
Gerek Google bazlı araştırmaları gerekse diğer sektörel yayınları yakından takip edin. Çalışmak istediğiniz firma ve üyesi olmak istediğiniz organizasyonların listesini yapın.

4) Tanışmak istediğiniz profesyonelleri listeleyin ve araştırın:
Şimdi sıra, belirlediğiniz firma ve organizasyonlardaki kişi ve özellikle sizi doğru bölümlere yönlendirecek yöneticileri bulmaya geldi. Bazı kurumlar kendi websitelerinde, yönetim kurulu’ndaki kişilerin ya da ekiplerinin isimlerini yazarlar. Eğer bu kaynağa ulaşamıyorsanız XING gibi sosyal medya kanallarından ve yine araştırma motorlarından firma ismiyle araştırma yapın. Göreceksiniz ki çoğu zaman o firmada çalışan bir isme ulaşabileceksiniz.

İlgilendiğiniz firmayı belirlediniz. Araştırdınız. İlgili bir isim ve yöneticiyi de buldunuz. Karşılaştığınızda gerek firması gerekse kendisi hakkında birçok soru sorup sohbet edecek düzeyde kendinizi rahat hissedene kadar araştırın.

5) Networking için hazırlanın:
Aslında en önemli Networking hazırlığını ilk dört adımda gerçekleştirdiniz. İş araştırmanız için katılacağınız toplantı ya da organizasyona gitmeden önce kartvizit stoğunuzu muhakkak kontrol edin! Çalışmıyor olabilirsiniz. Yine de kendinize kartvizit bastırın! Adınız, soyadınız, iletişim bilgilerinize yer verin. Kartvizitin diğer yüzüne hiç çekinmeden asansör cümleniz ya da sloganınızı koyabilirsiniz. Dikkat çekeceğine emin olabilirsiniz. Ne olursa olsun kartvizitiniz yanınızda ve hep hazır olsun!

6) Networking organizasyonlarına katılın, tanışın, tanıştırın ve tanının:
Ve artık ordasınız! Kendinizi motive edin. Hazırsınız! İlk 5 adımı takip ettiyseniz, artık birçok insan gibi tanışmaktan korkmuyorsunuz. Aksine, sunabileceklerinizi paylaşmak için heyecanlısınız. Bilgi yüklüsünüz; hem onlar hem kendiniz hakkında… Tanışma anında dik duruş, tebessüm ve el sıkışmayı asla unutmayın!

7) Referans ağlarını etkin kullanın:
Referans isterken, bir zaman sonra sizin de yardıma açık olmanız gerektiğini unutmayın. Özellikle siz referans talep etmeden önce onlara farklı alanlarda önceden destek olmuşsanız, hiç endişelenmeyin. Unutmayın ki sizi öneren kişiler de önerdikleri firma ve kişiler karşısında kredi kazanıyorlar. İşinizi başarıyla yapıyorsanız onların prestijinin bir parçası olacaksınız.


8) Sosyal Medya ve Internetin gücünü kullanın:
Özellikle XING gibi iş odaklı sosyal medya kanalları artık günlük iş arama ve geliştirme hayatımızın doğal bir parçası. Örneğin XING’de bağlantılarınızın tanıdıklarını kelime odaklı, mesela iç mimar, araştırabiliyorsunuz. Bu size hem zaman hem de referans ağınızı harekete geçirmek için değerli bir fırsat sunuyor. Profilinizi özenle hazırlayın. Öyle ki sosyal medya profiliniz internetteki asansör cümleniz olsun. Öyle ki profilinize hızlı bakanlar dahi sizin yetkinliğiniz hakkında fikir sahibi olabilsinler...


9) Olumlu ve samimi durun:
Unutmayın! Networking gücünüzle iş fırsatları yaratmak ciddi emek ve zaman gerektirir. Umutsuzluğa düşmeyin. İlk 8 adımdaki yetkinliğinizi sürekli geliştirin. Düşüncelerimiz, beynimiz ve vücudumuz aynı sistemin parçası… Olumlu düşünceler olumlu duruşu beraberinde getirir. Bu da karşımızdaki kişilere güvenli ve samimi olduğumuzun ilk izlemini verir.

10) Takip, takip, takip ve yine takip edin:
Görüşmeniz nasıl geçtiyse geçti! Teşekkür notunu unutmayın. Hatta, el yazısıyla teşekkür notunuzu postalayın. Networking’de hazırlık ve attığınız adımlar kadar, takip de hayati önemdedir. Networking günlüğü tutun. Tanımak istediğiniz firmaları ve kişileri not alın. Asansör cümlenizi sürekli geliştirerek revize edin. Gözlemlerinizi kaydedin. Attığınız adımları ve başarılarınızın altını çizin. Ve sürekli notlarınızı gözden geçirin. Networking gücünüzün nasıl geliştiğini takip edin.

Eğitiminiz, yetkinlikleriniz ve deneyiminize uygun iş ilanını beklemeye devam mı edeceksiniz? Haydi, artık kandırmayın kendinizi! Türkiye’de işsizlik 4 milyon seviyesine yaklaşırken, sizin özelliklerinize uygun iş ilanıyla karşılaştığınızda belki yüzlerce kişi aynı pozisyona başvuracak. Daha bir görüşmeye çağrılmadan CV’nizdeki harflerin dizilişi kaderinizi belirleyecek, öyle mi? Peki, ya olumlu duruşunuz? Ya heyecanınız? Ya onca o tek sayfaya sığdıramadığınız sizi siz yapan diğer özellikleriniz?

Doğru ilanı beklemeyi bırakın. Eğer bir girişimciyseniz de, sadece bir fikrinizin olması artık yetmiyor. Networking gücünüzü geliştirin ve ilana göre “siz” olmayın, size göre kendi ilanınızı ilişkilerle tasarlayın!

Ertuğrul BELEN | XING Türkiye