Glossophobia: "Topluluk Önünde Konuşacağıma Ölürüm Daha İyi!"

TARİH: 3.07.2011
Bu kelime, sınıfta tahtaya kalkan öğrenciden, iş görüşmesine hazırlanan üniversiteliye, yöneticilerine sunum hazırlayan profesyonelden, hayallerine yatırımcı arayan girişimciye ve hatta arkadaşlarına sıradan bir hitapta bulunacak kişiye kadar uzanan korku bulutlarını temsil ediyor.
Glossophobia, içinizi kemiriyor. Kalp atışınız kulak zarınızda davul gibi çalıyor.  Sesiniz titriyor, başınız bir korku hortumu gibi dönüyor. 

 

Glossophobia teknik bir terim. Kökleri Glosso ve Phobos'tan geliyor. Glosso "dil", Phobos ise "korku" anlamına geliyor. 

 

 

Evet! Biz, dünyada insaların ölümden daha çok korktukları, topluluk önünde konuşma korkusundan bahsediyoruz. 

 

 

Akademisyen M.Ed. Barbara Fish'e göre kitle, yani topluluk önünde konuşma korkusu insanların akademik, sosyal ve kariyer hedeflerine ulaşmasındaki en önemli engellerden birini temsil ediyor. 

 

 

Gerçektende, öyle değil midir?  Bir konuyu en iyi bilen sizseniz, herkesin başını döndürecek bir girişiminiz varsa, networkünüz geniş ve sevilen biriyseniz, insanlar sizin onlara konuşmanızı ister. Deneyimlerinizi ve bildiklerinizi paylaşmanızı arzu ederler. Ve size mikrofonu uzatırlar! 

 

 

O mikrofon anının değerini bir düşünün.  Onlarca hatta yüzlerce kişiye aynı anda hitap edeceksiniz. Oysa, herkesle tektek konuşmaya ve anlatmaya kalksanız bir ömür yetmez. 

 

 

Topluluk önünde konuşmak bulunduğunuz çevrede tanınmanız için inanılmaz etkili bir yöntemdir. 

 

 

Unutmayın, Business Networking Akademi®'nin networking tanımı: "Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma sanatı"dır. Çevrenizi genişletmek ve etkili network oluşturmak için yeni insanlarla tanışmanız, onları tanıştırmanız ve topluluk önünde deneyimlerinizi de aktararak tanınmanız mutlak başarıyı getirecektir. 

 

 

Bir daha ki yazımda, topluluk önünde konuşma tekniklerini ve insanoğlunun en büyük kabusu Glossophobia'yı nasıl hayatımızdan buharlaştıracağımızı kaleme alacağım. 

 

Ertuğrul BELEN | Sabah İşte İnsan