Fuarlar ve Business Networking

TARİH: 8.06.2010
Fuar ziyaretçilerinin %91’nin satın alma kararlarında katıldıkları fuarın etkisi olduğunu biliyor muydunuz?

Trade Show Statistics ve Skyline Exhibits firmalarının araştırmalarına göre ziyaretçiler rekabeti bir mekanda bulmak, katılımcı firmaları ve ürünlerini kıyaslayarak hem zaman hem da finansal kazanç sağlayabilmek için fuarları tercih ediyorlar. Buna karşılık markalarını görücüye çıkaran firmaların başarısının %85’ini stanttaki ekiplerinin networking performansı olması fuarda networking yaklaşımının olmazsa olmaz önemini irdeliyor.

Fuarlarda etkin networking yapabilmek yani stratejik sonuç odaklı ikili ilişkileri güçlendirmek hem ziyaretçi hem de katılımcı için büyük önem taşıyor. Katılımcılar global krizin ticari gündemi olumsuz etkilediği bir dönemde metrekaresine onlarca Euro vererek ürünlerini sergiliyor, ziyaretçiler ise zaman ve katılım ücretini gözden çıkarıyor.

Ancak aynı araştırmalar, firmaların %53’ünün stant ekiplerinin performanslarını yetersiz bulduğunu gösteriyor.

Exhibitor Magazine ve American Business Media’nın da fuarların önemiyle ilgili yaptığı araştırmalardan diğer çarpıcı veriler:

-          Fuar katılımcılarının %83’ünün belli bir oranda alım gücü var  (hedef kitle!)

-          Diğer metodlarla (telefon, ziyaret, vb.) kıyaslandığında firmaların fuarda müşterilerle temas kurmaları%38 daha ekonomik oluyor

-          Her bir ziyareçi (potansiyel müşteri) networkundeki 6 kişiye fuar hakkında muhakkak bahsediyor 

Bütün bu veriler,  aslında fuarların bir tür ticari festival olduğunu gösteriyor.  Aslında, şöyle de düşünebilirsiniz… kısa bir süreliğine (3 – 7 gün) ilgilendiğiniz sektörle ilgili geçici bir alışveriş merkezi (AVM) açılıyor. Üstelik her “mağaza” networking için dört gözle sizi bekliyor. Kaçırılmayacak bir fırsat!

Bu benzetmeler, gerek ziyaretçilerin gerekse katılımcı firmaların hedefleri doğrultusunda fuarlara katılmalarının, daha da önemlisi çok iyi hazırlanmalarının önemini vurgulamaktadır. 

Bir sonraki yazımda özellikle fuarlara ve buna benzer ticari aktivitelere Business Networking vizyonuyla nasıl hazırlanabileceğine yer vereceğim. Bu süre içerisinde hedeflerinizi gözden geçirin ve onları ilişkiler bazında bugüne indirgeyin.  Bu doğrultuda araştırmalarınıza başlayın, listeleyin, programınıza yerleştirin ve en önemlisi hazırlanın!

Ertuğrul BELEN | Sabah İK İşte İnsan