2011 Networking Hedefleriniz Hazır mı?

TARİH: 8.01.2011
Her sene, 1 Ocak’a yüklediğimiz anlamlar, aslında yaşamdan sıradan bir başka günü, kişisel ve kurumsal hayatımız adına farklılaştırıyor: verilecek kilolar, yakalanacak cirolar, terk edilecek kötü alışkanlıklar...

1 Ocak, eski ve yeni “biz” arasındaki bir nevi “değişim köprüsünü” oluşturuyor.

Şimdi hafızanızda kısa ve hızlı bir yolculuk yapın. Yeni yıl hedefleriniz arasında kaç defa Networking’e yer verdiniz?
Networking, insanlığın en eski ve en temel varoluş olgusu olmakla birlikte, özellikle son dönemlerde çok sık duymaya başladığımız bir kavram. Business Networking Akademi®  İngilizce kökenli Networking’i üç kelimeyle özetliyor: Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma sanatı…

Aslında Networking hepimizin çok iyi bildiği “çevre edinme” ya da “iş ağı oluşturma”nın bilinçli ve aktif olarak tasarlanması ve bir yaşam felsefesi olarak uygulanmasını simgeleyen tüm davranışları kapsıyor.
İşte bu doğrultuda, hayatımızın her noktasında önemi olan Networking ve stratejileri, “yeni yıl” gibi öncelikli hedeflerimiz arasında yer almalıdır.

O halde, 2011 Networking hedefleriniz arasında neler olmalı?

1- Yeni yıl mesajlarını yanıtlayarak başlayın.
Yeni yıla mevcut ilişkilerinizi güçlendirerek başlayın. Yeni yıl kutlama mesajlarını e-mail ve SMS aracılığıyla almış olabilirsiniz. Hatta bu, birçok kişiye aynı anda gönderilmiş toplu bir mesaj dahi olabilir. Bunu bir fırsata dönüştürebilir, belki uzun zamandır görüşmediğiniz bağlantınıza mesajı için teşekkür edip, ilişkinizi kısa bir ziyaretle yeniden canlandırabilirsiniz.

2- 2010’da size destek olan kişileri önceliklendirin.
2010 yılında belki bir arkadaşınız size özel zaman ayırıp iş fikrinizi dinledi ve tavsiyelerde bulundu ya da iş arama sürecinizde özgeçmişinizi (CV) tüm çevresiyle paylaştı ve referansınız olmayı kabul etti. Bir başka kişi, sizi bir tanıdığıyla tanıştırarak yeni bir iş ortağı ya da müşteri bulmanızı sağladı. Kendinize 2010 senesinde kimlerin başarınıza katkısı olduğunu sorun. O isimleri listeleyin ve 2011’e onlara teşekkür ederek başlayın. Mevcut networkünüzü korumalı ve daha sonra geliştirmek için adımlar atmalısınız.

3- Tanışmak istediğiniz 10 kişiyi belirleyin.
Kişisel gelişiminiz ve kurumsal girişimleriniz için takip ettiğiniz ve tanışmak istediğiniz en az 10 kişiyi yazın. 2011 senesi içerisinde onlarla nerede, nasıl, ne zaman ve kimlerin aracılığıyla tanışabileceğinizi araştırın, belirleyin ve vakit kaybetmeden aksiyon alın.

4- Hayatınızın her noktasındaki “tanıdık ağlarını” merkezileştirin.
 2011’de cep telefonunuzu kaybetme ya da e-posta kutunuzun çökmesinden korkmayın. Cep telefonu ve e-posta hesaplarınızdaki adres defterleriniz, kartvizitler, ve hatta sosyal medyadaki (XING, Facebook, vb.) bağlantılarınızı merkezileştirin. Tüm tanıdıklarınızın iletişim bilgilerini bir platformada buluşturun (aynen firmaların CRM yani Kilit Müşteri Yönetimi sürecinde yaptığı gibi) ve yeni kişilerle tanıştıkça güncelleyin. Bu platform, Microsoft Excel tablosu ya da özel satılan bir yazılım da olabilir. Göreceksiniz ki bağlantılarınızı çok daha etkili takip edebilecek ve karşılıklı fayda sağlama fırsatını bulacaksınız.

5- Networkünüzü işiniz düşmeden arayın.
Bir ihtiyacınız doğmadan çevrenizdekileri arayın. Kendiniz için belirlediğiniz aralıklarla (her ay, üç ayda bir, vb.) tüm bağlantılarınızı arayarak hatırlarını sorun ve daha da önemlisi ne yaptıklarını öğrenin ve hedeflerine giden yolda başarmaları için onlara destek olun.

Ertuğrul Belen
Business Networking Akademi®, Kurucu Networker
ertugrul@networkingakademi.com
www.networkingakademi.com

Ertuğrul BELEN | Sabah İK İşte İnsan