Empatide en önemli husus karşınızdakini hissetmeye çalışarak dinlemektir. Dinlemeye zaman ayırmaktır.
Şirket çalışanları, yöneticileri, müşterileri ve hatta diğer paydaşları dinlemek farklı bakış açılarını değerlendirmenizde etkili olur. Bu da bir konuyla ilgili tüm noktaları birleştirmenizde yardımcı olacaktır.
Uzun dönemli karar vermek bir liderin en önemli sorumluluklarından biridir. Uzun dönemli kararları verirken farklı bakış açılarını ve yaklaşımları görmek ise bize objektiflik katacaktır.
Çalışan ihtiyaçlarını zamanında bilmek, ileride karşılaşılması muhtemel sorunlara önceden müdahale etme şansı sağlayacaktır. Bu da hem şirket içi güven duygusunu oluşturacak, hem de şirket içi ilişkilerin güçlenmesini sağlayacaktır.
Bu konuda kendini geliştirmek isteyenler, şirket çalışanlarının ihtiyaçlarına ve görüşlerine daha fazla zaman ayırarak başlayabilirler. Gelecek olası itirazlar ve hoşgörü suistimallerinden çekinmemelisiniz. Birkaç oyun bozan yüzünden, çoğunluğun yaşam kalitesini düşürmek doğru olmaz.
İş dünyasında ve özellikle kurum içi networking sürecinde empati, kesinlikle karşıdakinin görüşünü aynen kabul etmek ile karıştırılmamalıdır.
Networking'de empati, aynı fikirde olmak değil; aynı olayı karşıdakinin nasıl gördüğünü anlayabilmektir.
Son yıllarda, liderlik ve yöneticiliğin farklarını konu alan birçok yazının olması dikkatinizi çekiyor olabilir. Bu iki kavram çoğu zaman büyük bir yanlışla, aynı anlamda kullanılır. Oysa,
Sıradan bir yönetici “ben”, gerçek bir liderse “biz” der.
Gerçektende günümüzde takımsız bir lider düşünülemez. Bu yüzden de başarılı networking ve iyi bir lider olmak için “biz” olmaya önem vermeniz gerekiyor.
“Biz” olmanın ana yoluysa empatiden geçiyor.
Ertuğrul Belen
Business Networking Akademi, Kurucu
Çok Satanlar “Networking Kitabı” Yazarı
ertugrul@networkingakademi.com
https://twitter.com/ErtugrulBelen
https://tr.linkedin.com/in/ertugrulbelen
Business Networking Akademi | Özge Önsen Belen'in Katkılarıyla.